Subsidie energiebesparende maatregelen

Vanaf zaterdag 15 januari 2022 konden woningeigenaren en huurders een subsidieaanvraag indienen om energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn in korte tijd veel aanvragen binnengekomen. De subsidiepot is leeg. Het is daarom voor dit jaar niet meer mogelijk is om de Hoornse energiesubsidie aan te vragen. 

Er was € 100.000 beschikbaar

Met de energiesubsidie van de gemeente Hoorn kunnen woningeigenaren en huurders voor bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie, HR++ glas, koken op inductie, zonnepanelen en groene daken subsidie aanvragen. Jaarlijks stelt de gemeente € 100.000 beschikbaar. Hiermee wil de gemeente het makkelijker maken voor inwoners om te investeren in een duurzame woning. Met een woning die minder energie verbruikt en comfortabeler is, bespaart u op de maandelijkse energielasten.

Voorwaarden

Woningeigenaren en huurders kunnen subsidie krijgen voor 10 procent van de gemaakte kosten. Hierbij geldt een maximum subsidiebedrag van € 500 per huishouden. Aanvragers die twee maatregelen tegelijk nemen ontvangen 15 procent van de gemaakte kosten met een maximum subsidiebedrag van € 750.

Aanvraag indienen

Het is in 2022 helaas niet meer mogelijk om een energiesubsidie aan te vragen. Zodra meer bekend is over eventuele subsidie in 2023, leest u het op deze pagina.

Andere mogelijkheden voor verduurzaming

U kunt ook gebruikmaken van de duurzaamheidslening. Met een duurzaamheidslening kunt u geld lenen om uw woning of appartementencomplex energiezuiniger te maken. Per 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen bij de Rijksoverheid voor isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd. Kijk voor meer informatie over deze en andere subsidies op de website van de Rijksoverheid

De subsidie is voor bestaande particuliere woningen en voor huurwoningen. Het gaat om maatregelen aan uw woning die energie besparen en duurzaam zijn. Bijvoorbeeld:

  • verschillende soorten isolatie

  • laagtemperatuur verwarming 

  • koken op inductie
  • zonnepanelen (PV-systeem) 

  • groene daken

Meer informatie vindt u op de website van de Omgevingsdienst. 

  • Voor één maatregel op een adres: maximaal 10% van de gemaakte kosten inclusief btw, met een maximum van € 500. 

  • Voor twee of meer maatregelen op een adres: maximaal 15% van de gemaakte kosten inclusief btw, met een maximum van € 750 

De subsidie bestaat uit de aanschafkosten, het installeren en het in bedrijf stellen van de voorzieningen. Voor zonnepanelen kunt u de btw terugkrijgen van de Belastingdienst. Hoe u dat regelt staat op de website van Milieu Centraal.

Alle voorwaarden staan beschreven in de Subsidieverordening op de website van de Overheid.

Voor woningeigenaren zijn er diverse regelingen. Dit is zowel voor particuliere woningeigenaren als voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) om daarmee te stimuleren om te woning te verduurzamen. Meer informatie vindt u op de website van de Omgevingsdienst NHN.

Provinciale en landelijke regelingen - OD NHN

Niet via de gemeente Hoorn. Wel kunt u via het ministerie van Economische Zaken gebruikmaken van de Investeringsregeling Duurzame Energie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het Duurzaam Bouwloket adviseert over maatregelen om uw woning te verduurzamen. Meer informatie vindt u op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.