Hulp bij het huishouden

Kunt u vanwege ziekte, een beperking of ouderdom niet meer zelf schoonmaken of opruimen in huis? Vraag bekenden zoals familie, vrienden of buren dan om hulp. Is er niemand die u kan helpen? Dan kunt u terecht bij plaatselijke organisaties of de gemeente.

Wat betekent hulp bij het huishouden?

Een hulp bij uw huishouden kan bijvoorbeeld:

  • uw huishouden regelen en plannen
  • leren hoe u uw woning zelf schoon kunt houden
  • schoonmaken en schoon houden van de kamers in uw woning

De huishoudelijke hulp helpt bij huishoudelijke klusjes in het huis. Denk aan stofzuigen, badkamer schoonmaken of dweilen. De huishoudelijke hulp doet geen klusjes aan de buitenkant van het huis zoals ramen lappen of vegen.

Wanneer heeft u recht op huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo?

Bent u door ouderdom, ziekte of een andere beperking niet in staat uw eigen woning schoon en leefbaar te houden? Dan heeft u mogelijk recht op ondersteuning vanuit de Wmo. U heeft geen recht op ondersteuning als:

  • u in staat bent een structurele bijdrage te leveren aan uw eigen huishouden.
  • de periode waarin ondersteuning nodig is korter is dan 6 weken.
  • er medebewoners ouder dan 18 jaar zijn die deze taken kunnen uitvoeren. Dit geldt voor alle inwonende óók wanneer dit geen familie is.
  • er sprake is van ernstige vervuiling in uw woning (wellicht is er dan iets anders aan de hand, neem daarvoor ook contact op met uw gemeente).

Eerst zelf hulp proberen te vinden

Mogelijk kunt u familie, vrienden of buren vragen om ondersteuning? In Hoorn en omgeving zijn ook veel organisaties actief waar u terecht kunt, zoals vrijwilligersorganisaties en mantelzorgorganisaties. Meer informatie op de pagina Zelf ondersteuning vinden.

Vind hulp via bedrijf of particulier

U kunt bijvoorbeeld een schoonmaakhulp inhuren. Of een schoonmaakbedrijf. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant. Of hangt er een advertentie bij uw supermarkt.

Hulp via de gemeente

Lukt het niet om ondersteuning vanuit uw eigen netwerk of een andere oplossing te vinden? Dan kunt u een aanvraag voor ondersteuning vanuit de Wmo doen. Meld u aan via het aanmeldformulier van 1.Hoorn

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.