Rekenkamer presenteert onderzoek Voortgang van de energietransitie
9 mei 2025
De rekenkamer heeft het onderzoeksrapport Voortgang van de energietransitie in de gemeente aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Op woensdag 7 mei 2025 kregen raads- en commissieleden uitleg over het voltooide onderzoek en konden zij vragen stellen. Doel van dit rapport is om inzichtelijk te maken of de gestelde doelen tot verduurzaming in 2026 worden gehaald.
Wat doet de rekenkamer?
De gemeenteraad is in zijn controlerende rol grotendeels afhankelijk van de informatie die het college verstrekt. De rekenkamer is een onafhankelijk instituut met vier leden van buiten het gemeentebestuur en de gemeenteraad. De rekenkamer voert onderzoeken uit om de controlerende rol van de raad te versterken. Gemiddeld presenteert de rekenkamer twee onderzoeken per jaar. In dit geval heeft de Rekenkamer het onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau Ecorys.
Waarom dit onderzoek?
De gemeente Hoorn draagt ook een steentje bij aan verduurzaming en heeft zich een aantal doelen gesteld op het gebied van de energietransitie. Deze doelen zijn vastgelegd in het zogenoemde Programmaplan Energietransitie 2023-2026. De energietransitie is een maatschappelijk relevant onderwerp dat een grote impact heeft op burgers en bedrijven. De rekenkamer wil weten hoe het zit met de voortgang en of de gestelde doelen haalbaar zijn.
Wat heeft de Rekenkamer onderzocht?
Wat de rekenkamer heeft onderzocht is of onderstaande doelen naar verwachting worden gehaald. En als dat niet het geval is, welke instrumenten de gemeente Hoorn dan tot haar beschikking heeft om bij te sturen.
Het hoofddoel in het Programmaplan Energietransitie 2023-2026 luidt: De gemeente wil de CO2-uitstoot verminderen met 55% t.o.v. 2019 in 2030, met een tussendoel van 33% minder CO2-uitstoot in 2026.Ook zijn er drie subdoelen gesteld:
- 14% van de woningen wordt aardgasvrij-gereed gemaakt, met daarbij een plan voor het realiseren van een duurzame warmtebron
- Het aandeel duurzaam opgewekte energie verhogen naar 31% van het totaal
- Een besparing op elektriciteit realiseren van 9% t.o.v. 2019.
Welke conclusies volgen uit het onderzoek?
In het rapport worden vijf conclusies getrokken en vijf aanbevelingen gedaan. De belangrijkste conclusie is dat de gemeente goede stappen zet om haar doelen te bereiken, maar deze niet op tijd weet te behalen. Dat ligt deels aan complexe regelgeving en de meerdere beleidsniveaus (regionaal, landelijk, Europees). De rekenkamer adviseert de gemeente om beter inzichtelijk te maken hoe het gesteld is met de voortgang. Alle processen om duurzaamheid te stimuleren, zijn namelijk ingewikkeld. Door dit beter in kaart te krijgen en vervolgens goed uit te leggen kan de gemeente onduidelijkheid en onvrede bij inwoners én de gemeenteraad weghalen.
Waar kan ik het rapport inzien?
Het volledige rapport is in te zien op de pagina Rekenkamer.
Hoe nu verder?
Het rapport wordt in de raadscommissie van 14 oktober 2025 besproken. Vervolgens wordt het rapport voorgelegd aan de hele raad op 28 oktober 2025. De raad kan dan bepalen of alle aanbevelingen worden aangenomen.