Aanpak sport- en recreatiepark Risdam-Noord

Begin oktober is het definitieve ontwerp gepresenteerd tijdens de inloopavond in sportcafé De Opgang. De laatste details zijn nu uitgewerkt. Op het type speeltoestellen in de natuurspeeltuin en sport en spel in het park, kan binnenkort gestemd worden door de bewoners. Zij krijgen hier een brief over. De ontwerpen met de meeste stemmen worden uitgevoerd. 

Voorbereiding natuurspeeltuin

Op 25 november starten de voorbereidingen voor de aanleg van de natuurspeeltuin in het park. Deze natuurspeeltuin komt op de plek van het huidige trapveldje. De werkzaamheden duren ongeveer 3 à 4 dagen. Het fietspad langs de Medemblikkertrekvaart is tijdens de werkzaamheden afgesloten. De speeltuin zelf wordt in het voorjaar aangelegd. 

Sportpark en recreatiepark

Bij het verbeteren van het “Sport- en Recreatiepark Risdam-Noord" is het park opgedeeld in sportpark en een recreatiepark. In december 2023 is besloten dat Rugbyclub West Friesland verhuist naar het sportpark Risdam Noord. Er wordt daarom in het sportpark ook een kunstgrasveld aangelegd. Hiermee komen er twee sportvelden vrij die de gemeente bij het recreatiepark kan betrekken. Deze plannen zijn nog niet definitief. Voor het recreatiepark wil de gemeente niet langer wachten. Daarom wordt gestart met de herinrichting van het recreatiepark zonder de extra velden. Hiermee kunnen in ieder geval de eerste stappen worden gezet naar een mooier park.

Wilt u op de hoogte blijven?

Bent u benieuwd hoe het definitief ontwerp er uit ziet? Of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. We sturen het dan per mail naar u toe. 

Eind 2024 start uitvoering opwaardering recreatiepark                            

Aanleg kunstgrasveld bij HSV Sport (hoofd/A-veld)

Er is gestart met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld bij HSV Sport. Dit A-veld is naar verwachting aanstaande september klaar, zodat HSV Sport hier het nieuwe voetbalseizoen op kan starten. In de zomer van 2025 is het totale sportpark klaar voor de toekomst en dan verhuist ook Rugbyclub West-Friesland erheen. De grond die vrijkomt bij de aanleg van het kunstgrasveld wordt in 2025 hergebruikt voor de aanleg van een nieuw B-veld.

Aanleg nieuwe scrum- en rugbyveld

De aanleg van een nieuw scrum- en rugbyveld is ook van start. Hiervoor zijn eerst acht bomen gekapt tussen het toekomstige rugbyveld en TV De Balletuin. Er komen nieuwe hekken, ballenvangers, drainage en beregening. Het planten van twaalf nieuwe bomen in de groenstrook tussen rugbyveld en TV De Balletuin staat gepland voor de winter van 2024-2025. Dat is het juiste plantmoment. De nieuwe velden zijn naar verwachting in het najaar van 2024 klaar. Daarna moet het gras zich nog ontwikkelen, zodat het sterk genoeg is om te bespelen. Verwachting is dat het veld begin zomer 2025 in gebruik genomen kan worden (onder voorbehoud van de ontwikkeling van de grasmat).

Aanleg nieuwe B-veld HSV-sport

Het plan was eerst om twee “A-categorie” voetbalvelden aan te leggen bij HSV Sport. Een “A-categorie” veld is minimaal 64x100 meter. Voor het B-veld betekende dit dat er een watergang gedempt moest worden en dat er 19 bomen gekapt moesten worden. Ook lagen de kosten voor het dempen van de watergang hoger dan verwacht. Dit in combinatie met verschillende verzoeken van inwoners heeft ervoor gezorgd dat we opnieuw naar de mogelijkheden gekeken hebben.  

Wat gaan we anders doen? 

Alleen het eerste team van HSV Sport speelt in de A-categorie. Dit geeft de mogelijkheid om het B-veld iets kleiner te maken. Door het B-veld iets kleiner te maken valt het niet meer in de “A-categorie”. Maar het voldoet nog altijd aan de eisen voor een goed voetbalveld waar bijna alle andere teams gebruik van kunnen maken. Hierdoor hoeven we de watergang maar voor een deel te dempen en hoeven er ook minder bomen gekapt te worden. Over de gehele lengte van het voetbalveld komt een damwand (langs de achterlijn).   

Zomer van 2025

Als alles volgens plan verloopt, is het sportpark in de zomer van 2025 helemaal klaar. Zodra het nieuwe B-veld klaar is, worden het C- en D-veld onderdeel van het recreatiepark.

HSV Sport en Rugbyclub West-Friesland

De huidige toegang van het sportpark bij de Hondsdraf wordt afgesloten en is alleen toegankelijk voor hulpdiensten, bevoorrading en onderhoud van het sportpark. De bestaande parkeerplaats bij Wogmergouw wordt de hoofdingang van het sportpark. 

TV De Balletuin en HBSV Urbanus

Bezoekers van deze verenigingen worden naar de parkeerplaats aan de Kerketuin gestuurd. Parkeerplaatsen worden niet aangepast. Wel kijken we hoe we de parkeerplaatsen veiliger kunnen maken. De bewegwijzering voor het parkeren bij de locaties gaan we verbeteren, zodat duidelijk is wat de route is naar de verschillende sportaccommodaties. We gaan in gesprek met de verenigingen zodat zij hun leden en bezoekers ook naar de juiste parkeerplaatsen sturen. Zo wordt de overlast voor de wijk minder. 

Open Sportpark

Het sportpark heeft een open karakter. Alle wandelpaden zijn vrij toegankelijk, ook die tussen de sportvelden. De sportvelden worden door brede groene hagen met daarin een laag hek, gescheiden van de openbare wandelroutes. Hierdoor kunnen inwoners ongestoord tussen de sportvelden door naar het park lopen, ook met een (aangelijnde) hond. De sportvelden zijn niet openbaar toegankelijk. Het aantal zichtbare hekken wordt tot een minimum beperkt.

De definitieve ontwerptekening is nog niet helemaal klaar. In de definitieve ontwerptekening worden onder meer de laatste opmerkingen over groen, verhardingen en verlichting verwerkt. Zodra dit ontwerp klaar is, plaatsen we het ontwerp op deze pagina.

Herinrichting

Na de herinrichting van het sportpark, blijft er een reservering beschikbaar voor de mogelijke toekomstige uitbreiding van het sportpark. Het huidige trapveldje wordt hier naartoe verplaatst en daar komen ook de toestellen voor sport en spelen te staan. Zo ontstaat een centrale plek voor de wijk, die ook gebruikt kan worden door parkbezoekers en (bezoekers van) de verenigingen. De huidige locatie van het trapveldje komt hierdoor vrij. Hier willen graag een natuurspeelplek van maken. 

Steeds minder ruimte

We zien dat de beschikbare ruimte binnen de gemeente Hoorn steeds krapper wordt. Mede daarom willen we in de toekomst de sportparken meer multifunctioneel inzetten binnen de gemeente. Dit jaar wordt er beleid voor de gemeentelijke sportparken gemaakt.

Toekomst

Als in de toekomst de ruimte nodig is voor de sportverenigingen, dan wordt het nieuwe trapveldje een openbaar toegankelijk sportveld zodat op deze locatie gevoetbald kan blijven worden.  De toestellen voor sport en spelen krijgen dan een nieuwe plek in het park. 

Slechte staat verschillende paden

De gemeente heeft de paden bekeken en er is onderzoek gedaan. De paden zijn nu niet gevaarlijk, maar door omhoogstekende boomwortels (ter hoogte van de TV Balletuin) zijn de paden niet overal goed rolstoeltoegankelijk. Het bestaande pad rondom de huidige voetbalvelden is nu in asfalt aangelegd. Dit blijft straks ook zo. Nieuwe paden worden aangelegd met materiaal met een natuurlijke uitstraling. 

Toegang vrij liggende grond Westfrisiaweg (berm N307)

Provincie Noord-Holland heeft akkoord gegeven om het vrij liggend stuk grond te gebruiken waardoor we de wandelroutes uit kunnen breiden. We willen de bestaande uitlaatroute voor honden in het park ook uitbreiden met een extra uitlaatgebied op dit stuk. Er moeten nog wel afspraken worden gemaakt over het beheer en onderhoud.

Paadje rondom Urbanus

Het pad rondom Urbanus wordt uitgevoerd in houtsnippers. Er moet nog wel gekeken waar de aansluiting van het pad gaat plaatsvinden nabij de kantine van Urbanus. Een pad helemaal rondom Urbanus en langs de Coenschutters is niet mogelijk in verband met mogelijke pijlen van het pijl en boog schieten. Voor het gebruik van de strook aan de overzijde van het water, waar eventueel wel een veilige route gerealiseerd kan worden, lopen de gesprekken met de provincie nog. 

Fietspad 

Tussen de Hondsdraf en Kerketuin wordt het wandelpad verbreed met een fietspad, zodat fietsers en wandelaars veilig naast elkaar kunnen wandelen/fietsen. We willen daarmee de bereikbaarheid van de verenigingen per fiets verbeteren en het gebruik van de fiets stimuleren.

Bruggen

Omdat Provincie Noord-Holland akkoord gegeven heeft om het vrij liggend stuk grond te gebruiken, kunnen er bruggen geplaatst worden. We zijn nog in gesprek met het waterschap over de te plaatsen bruggen. Zo zijn er specifieke eisen vanuit het waterschap, zodat zij het water goed kunnen onderhouden.  

Losloopgebied honden

De huidige uitlaatroute in het park Risdam-Noord blijft bestaan. Met borden willen we duidelijk aangeven waar honden los mogen lopen en waar niet. We kijken of we een ministrandje kunnen maken zodat honden daar kunnen zwemmen. 

Extra prullenbakken voor hondenpoep zijn mogelijk in het park. We hebben nu alleen geen mensen om de hondenzakjes bij te vullen. Als bewoners een prullenbak willen ‘adopteren’ kan de gemeente voor zakjes zorgen die bewoners bijvullen. Gemeente Hoorn leegt de prullenbakken.

Verlichting

Er wordt in de gemeente Hoorn alleen verlichting toegepast bij doorgaande wegen/fietspaden of naar een toegang van een sportaccommodatie. Het nieuwe voet-/fietspad wordt verlicht en de wandelpaden van de parkeerplaats Wogmergouw naar de sportaccommodatie. Overige paden in het park worden niet verlicht.       

Bomen

Bestaande bomen zoveel mogelijk behouden, behalve als deze ziek zijn. Er worden 40 bomen gekapt in verband met de benodigde aanpassingen binnen het sportpark. Deze worden door nieuwe bomen vervangen. Er komt 1,5 nieuwe boom per gekapte boom. Het type boom dat teruggeplaatst wordt, is nog niet bekend. Dit willen verder uitwerken.

Biodiversiteit

Voor het vergroten van de biodiversiteit willen wij verschillende soorten groen toevoegen in het park. Hiervoor wordt een groenplan opgesteld. Het hoge gras wordt voorzien van bloemenmengsels met éénjarige en met meerjarige soorten. Hierbij moet u denken aan onder andere Korenbloem, Klein streepzaad, Echte kamille, Grote klaproos, Koekruid, Duizendblad, Gladwalstro, Herfstleeuwentand, Wilde margriet, Wilde pastinaak, Scherpe boterbloem en Rode/Witte klaver.

Sloten

De sloten in het recreatiepark worden niet aangepast, alleen voor het sportpark is het nodig om een stukje aan te passen in verband met de benodigde ruimte van het noordelijk gelegen te renoveren natuurgrasveld. De duiker bij het kleine doodlopende watertje wordt nog verder onderzocht. Het beheer van de sloten en waterkwaliteit ligt bij het Hoogheemraadschap Hollandse Noorderkwartier.

Natuurspelen en sport&spel

Voor zowel de natuurspeeltuin als de sport-speelplek worden 3 ontwerpen gemaakt. Bewoners krijgen hierover een brief, met een een link naar de stempagina. Hierop kan een stem uitgebracht worden op het ontwerp dat het huishouden het leukst vindt. Omdat de speeltuinen niet op hetzelfde moment aangelegd worden, worden er twee brieven verstuurd om te stemmen. Het winnende ontwerp wordt per e-mail kenbaar gemaakt aan de stemmers.

Sport-speelplek

Er is al eerder contact met de buurt geweest over de invulling van de sport-speelplek. Er worden daarom drie ontwerpen gemaakt, waarin de volgende onderdelen terugkomen:

  • betonnen fitnessblokken
  • een monkeybar met opstap
  • een roeitrainer
  • een pannakooi
  • speeltoestellen
  • drie schaaktafels

Het park

De doelen die op de plek van de natuurspeeltuin staan, worden hergebruikt in het park. Om een zo open mogelijk beeld te behouden, worden de ballenvangers niet in het park geplaatst. Deze worden op een andere plek in Hoorn hergebruikt. 

Tennisvereniging de Balletuin heeft een verzoek ingediend om het sportpark uit te breiden met twee padelbanen. In het voorlopig ontwerp van deelgebied B is rekening gehouden met de potentiële komst van deze padelbanen, maar dat is nog niet definitief.

Zorgen bewoners

Het verzoek van T.V. De Balletuin is meegenomen in het participatieproces van deelgebied B. Daaruit zijn verschillende zorgen van de bewoners naar voren gekomen. Die gaan over geluid, verkeer & parkeren en groen. T.V. De Balletuin heeft daarna een uitgewerkt plan bij de gemeente ingediend, waarbij ook is rekening gehouden met de zorgen van bewoners en de geldende regelgeving.

Besluit

Het college heeft op 18 juni 2024 besloten om in te stemmen met uitbreiding van de erfpacht van T.V. De Balletuin ten behoeve van de aanleg van twee padelbanen onder de volgende voorwaarden:

  1. T.V. De Balletuin verkrijgt de benodigde omgevingsvergunning;
  2. T.V. De Balletuin verkrijgt de benodigde borgstelling door Stichting Waarborgfonds Sport;
  3. T.V. De Balletuin betaalt de kosten die gepaard gaan met uitbreiding van de erfpachtovereenkomst;
  4. De padelbanen worden alleen gebruikt voor activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd, waaronder trainingen, wedstrijden, toernooien en clinics. Baanverhuur aan niet-leden, zoals Meet & Play, is niet toegestaan;
  5. T.V. De Balletuin investeert in en onderhoudt groen en biodiversiteit conform het door de vereniging opgestelde plan;
  6. T.V. De Balletuin realiseert padelbanen met maatregelen om geluidshinder te beperken, ook als dat conform de norm niet nodig is, en stelt geluidsarme rackets voor de leden verplicht;
  7. T.V. De Balletuin gebruikt bij de aanleg van de padelbanen bouwstoffen, die een zo lang mogelijk levensduur hebben en na hun levensduur weer circulair kunnen worden gebruikt op het sportcomplex of elders;
  8. T.V. De Balletuin zet zich optimaal in om leden en bezoekers gebruik te laten maken van de parkeervoorzieningen bij de vereniging (fiets) of Kerketuin (auto).

Vervolg omgevingsvergunning

T.V. De Balletuin heeft een conceptverzoek voor de omgevingsvergunning bij de gemeente ingediend. Het conceptverzoek heeft geen juridische status. De gemeente onderzoekt op basis van het verzoek of het initiatief in aanmerking komt voor een vergunning. De gemeente heeft de vereniging geadviseerd de buurt te informeren, zodra de uitkomsten hiervan beschikbaar zijn en bekend is welke vervolgstappen de vereniging gaat zetten. Dat kan bijvoorbeeld via een informatiebrief of een bijeenkomst op het clubhuis. De officiële aanvraag voor de omgevingsvergunning moet dus nog door T.V. De Balletuin ingediend worden. In dat proces worden ook de zorgen van de bewoners omtrent geluid, parkeren & verkeer en groen formeel getoetst.

Borgstelling Stichting Waarborgfonds Sport

T.V. De Balletuin heeft van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling verkregen onder voorwaarde dat de gemeente Hoorn net als SWS een 50% borgstelling verleent. Het college heeft op 16 juli 2024 besloten om in te stemmen met deze 50% borgstelling.

Planning

De grootste werkzaamheden van het recreatiepark vinden plaats nadat het D-veld van HSV Sport is vrij gegeven. Op zijn vroegst vindt dat in de zomer 2025 plaats. Als door T.V. De Balletuin aan de voorwaarden is voldaan, kan vanaf dat moment de realisatie van de padelbanen plaatsvinden.

De gemeente heeft geprobeerd om zoveel mogelijk beplanting in de groenstrook tussen de tennis en het nieuwe rugbyveld te behouden. Dit was de afspraak en is in eerste instantie ook zo in uitvoering gebracht. De kwaliteit van de overgebleven beplanting en de hoeveelheid plantensoorten viel echter erg tegen.

Beplanting

Door de aanwezigheid van de overgebleven beplanting lukte het niet om de taludzijde van de nieuwe grondwal goed te herprofileren aan de kant van de tennis. Om dit te verbeteren, moest de gemeente er nu iets aan doen. In een latere fase, als de ballenvanger er zou staan, het rugbyveld zou zijn aangelegd en de nieuwe beplanting zou zijn aangeplant, was dit niet meer mogelijk zonder schade aan te richten aan de directe omgeving. Dit met extra kosten als gevolg. 

Biodiversiteit

Voor het inzaaien van het rugbyveld heeft dit geleid tot het besluit om de resterende beplanting alsnog te rooien, het talud op de juiste wijze te herprofileren en een beplantingsplan te maken met voldoende nieuwe plantensoorten voor een zo optimale biodiversiteit ontwikkeling in deze toekomstige groenstrook.

Eind dit jaar

De nieuwe beplanting wordt eind november of begin december van 2024 aangebracht. Dit gebeurt samen met de te herplanten bomen.  Ook wordt er dit najaar op de taludzijde aan de kant van het rugbyveld een duurzaam kruidenrijk mengsel ingezaaid. Dit gebeurt om de biodiversiteit verder te versterken. Het kruidenrijk mengsel bestaat voornamelijk uit fluitenkruid wat voor jaren het groenbeeld langs deze strook bepaalt. Op deze manier wordt er voor de toekomst op deze plaats een betere groenbasis neergelegd.