Verkeersontheffing

Als u moet parkeren of rijden op een plek waar dat niet mag, kunt u een verkeersontheffing aanvragen. Dit kan alleen binnen de bebouwde kom.  

Wat zijn de mogelijkheden?  

U kunt een verkeersontheffing aanvragen voor:

  • korte tijd (bijvoorbeeld voor een verhuizing of verbouwing)
  • onbepaalde tijd

Ontheffing aanvragen voor korte tijd

Dit kunt online aanvragen. Voor de aanvraag heeft u DigiD of eHerkenning nodig en het kentekenbewijs. Vraagt u ontheffing aan voor bijvoorbeeld een verhuiswagen?

Ontheffing korte tijd online aanvragen

Ontheffing aanvragen voor onbepaalde tijd

Dit kunt online aanvragen. Voor de aanvraag heeft u DigiD of eHerkenning nodig en het kentekenbewijs. U kunt ook een ontheffing aanvragen tijdens een afspraak op het stadhuis.

Ontheffing korte tijd online aanvragen

De kosten voor een verkeersontheffing zijn € 12,86.

U kunt ook ontheffing voor onbepaalde en korte tijd aanvragen tijdens een afspraak in het stadhuis. Neem uw kentekenbewijs mee naar de afspraak. Uw aanvraag wordt meteen bij de balie afgehandeld. Vraagt u ontheffing aan voor bijvoorbeeld een verhuiswagen? Zorg er dan voor dat u het kenteken weet van de verhuiswagen.

Afspraak maken

1. Hoe lang duurt het voordat ik de ontheffing ontvang?

U heeft de ontheffing meestal binnen 24 uur op werkdagen. Als u de ontheffing sneller wilt, kunt u het beste een afspraak maken en langskomen in het stadhuis.

2. Hoeveel voertuigen mogen er gebruikmaken van de ontheffing? 

Eén. Dit voertuig is bovendien aan een kenteken gekoppeld.

3. Wat gebeurt er als mijn kenteken (tijdelijk) wijzigt?

Dan moet u de ontheffing overschrijven op het nieuwe kenteken. Dat kost € 12,30. De oude ontheffing moet u inleveren. Als u tijdelijk een andere auto krijgt van de garage, kunt u gratis een vervangende ontheffing krijgen voor die periode.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.