Omgevingswet

Op 1 januari is de Omgevingswet ingegaan. Hierin staan alle regels voor de omgeving waarin we leven: alles wat je buiten ziet, hoort of ruikt.

Inwoner of ondernemer

Wilt u als inwoner meer weten? Kijk dan op de website voor inwoners.
Bent u ondernemer? Kijk dan op de website voor ondernemers.

Vergunning aanvragen

Wilt u een omgevingsvergunning aanvragen omdat u iets wilt bouwen of verbouwen? Of wilt u controleren of u een vergunning nodig heeft? Kijk dan op de pagina Omgevingsvergunning voor bouwen, en verbouwen.

Één wet

Op dit moment zijn er veel wetten en regels over de omgeving waarin we leven. Met de komst van de Omgevingswet zijn al die wetten en regels samengevoegd in één wet. Iedereen die een plan of idee heeft voor de omgeving, heeft met die regels te maken.

Nieuwe wet Kwaliteitsborging

Op 1 januari is ook de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Gaat u bijvoorbeeld een nieuw huis of bedrijfspand bouwen? Dan krijgt u hiermee te maken. U moet een dan kwaliteitsborger inschakelen. Dit is een onafhankelijke controleur. Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen. Kijk voor meer informatie op de pagina Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Video met uitleg

De Omgevingsvisie beschrijft de gewenste toekomst van de fysieke leefomgeving in Hoorn. Dat is de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. 

Vastgesteld

De Omgevingswet vraagt van alle gemeenten en provincies om een omgevingsvisie op te stellen. Ook de rijksoverheid maakt er één. De Omgevingsvisie van Hoorn is in 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Kijk voor meer informatie op www.hoorn.nl/omgevingsvisie.

In het omgevingsplan staan alle regels voor de fysieke leefomgeving. Wanneer de Omgevingswet ingaat, is er één omgevingsplan voor Hoorn. Dit bestaat uit alle bestemmingsplannen én een verzameling regels die zijn overgedragen vanuit het Rijk. De komende jaren wordt het omgevingsplan stap voor stap vernieuwd. Dit leidt uiteindelijk tot een omgevingsplan dat volledig voldoet aan de eisen van de Omgevingswet.

U hoeft uw vergunning maar bij één loket aan te vragen: het Omgevingsloket. Daarnaast zijn onderstaande twee punten belangrijk om te weten:  

  • U krijgt met de Omgevingswet te maken als u bijvoorbeeld iets wilt bouwen of verbouwen aan uw huis of bedrijf. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het Omgevingsloket. 
  • U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten. Of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.

Als u een initiatief start, dan is het goed om de omgeving daarbij te betrekken. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de buren. Maar misschien ook met anderen waarvan u denkt dat ze iets gaan merken van uw initiatief. Soms is het zelfs verplicht om de omgeving of anderen te betrekken. Andersom kan het ook zo zijn dat iemand anders bij u in de buurt een initiatief start. En dat u gevraagd wordt om daarover mee te denken. Dat noemen we participatie. 

Meer informatie over de Omgevingswet staat onder andere op de website van Rijksoverheid en op de website aandeslagmetdeomgevingswet.nl.

Als u al een vergunning heeft gekregen, dan blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen. Moet de gemeente uw aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht. U moet dan wel zorgen dat u alle stukken op tijd heeft aangeleverd. Krijgt u een verzoek om aanvulling op uw stukken? Dan heeft u daarvoor maximaal 4 weken de tijd. Lukt het u niet binnen 4 weken en is het al 2024? Dan doet u uw aanvraag onder de Omgevingswet, het nieuwe recht.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.