Bouwen

Wilt u iets bij of aan uw woning bouwen, of een ander pand bouwen of verbouwen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit kunt u controleren met de vergunningcheck van het Omgevingsloket.

Doe de vergunningcheck

Vragen over uw plannen?

Stel ze aan de gemeente. U ontvangt binnen 3 dagen een reactie.

Vraag stellen

Tijdelijk geen flitsvergunning

Vanwege het coronavirus is het op dit moment niet mogelijk om een flitsvergunning aan te vragen. De flitsvergunning is bedoeld voor aanvragen die vaak voorkomen, zoals een tuinhuisje of een dakkapel. U heeft dan de vergunning binnen 5 dagen in plaats van binnen 8 weken. Meer informatie vindt u op de pagina Flitsvergunning.

Voorwaarden

Als u gaat bouwen, moet u onder meer rekening houden met het bestemmingsplan, de welstandseisen, archeologie en uw buren. Meer informatie vindt u op de pagina Omgevingsvergunning.

Kosten

De kosten van de vergunning zijn afhankelijk van de bouwsom van uw project. Meer informatie vindt u in de legesverordening. Maar u kunt ook contact opnemen met de gemeente voor meer informatie.

Vraag en antwoord

1. Wanneer is een bodemonderzoek nodig?

Een bodemonderzoek kan nodig zijn om vast te stellen of de bodemkwaliteit geschikt is voor wat u wilt bouwen. U kunt zelf informatie over uw grond opvragen via de website van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Het is raadzaam om na te gaan wat er bekend is over de bodemkwaliteit. Ook als het niet verplicht is. Bijvoorbeeld over vervuiling op de plek waar u wilt bouwen. Daarmee voorkomt u dat u per ongeluk bouwt op vervuilde grond.

2. Moet ik rekening houden met archeologie?

Als u de bodem verstoort door te bouwen, krijgt u mogelijk met archeologisch onderzoek te maken.

3. Mag ik zonder een vergunning een airco aan de buitenmuur plaatsen?

Een airco kan vergunningsvrij worden geplaatst als: 

  • de airco niet in het zicht van de openbare weg geplaatst wordt.
  • de airco in de breedte, hoogte en diepte niet groter is dan 50cm.
  • als het huis of pand zich niet in de historische binnenstad bevindt. 
  • De airco mag niet meer dan 40 decibel aan geluid produceren. Bij nieuwbouw mag de airco niet meer dan 30 dB produceren. 
Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.