Openbaar groen: kopen en huren niet meer mogelijk

Het is niet meer mogelijk om als inwoner openbaar groen van de gemeente te kopen. Hiermee wordt voorkomen dat deze grond gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de aanleg van een parkeerplaats of het bouwen van een schuur. Meer informatie vindt u in de Nota Uitgiftebeleid openbaar Groen

Waarom kan ik geen grond kopen?

Bewoners hechten veel waarde aan een groene inrichting in de gemeente. Dat blijkt uit een bewonersonderzoek voor de Groenvisie. Ook de gemeente vindt een groene leefomgeving belangrijk. En daarom wordt er geen openbare grond meer verkocht.

Geen nieuwe huurcontracten voor openbaar groen

Het is niet meer mogelijk om een nieuw stuk openbaar groen te huren van de gemeente. Huurt u al een strook grond? Dan blijft de bestaande overeenkomst geldig. Gaat u verhuizen? Dan moet de huurovereenkomst opgezegd worden. De huurder moet de grond leeg en ontruimd opleveren. 

Uitzonderingen

Mogelijke uitzonderingen bij verhuur/verkoop groenstroken zijn:

  • een geïsoleerde groenstrook langs het water
  • als een deel van de groenstrook nodig is voor minder validen met een zorgvraag (wmo)

Is er volgens u sprake van een uitzondering? Neem dan contact op via het contactformulier. Stuur altijd het adres en een situatietekening mee. 

Openbaar groen adopteren

Het is onder voorwaarden mogelijk om openbaar groen te adopteren. Kijk voor meer informatie op de pagina Openbaar groen adopteren

Koop- en huurprijzen 2022

Aantal m²

Verkoopprijs per m²

Verhuurprijs per m²

0 m² - 25 m²

€ 172, 12

€ 8,61 (minimale huurprijs 81,10)

26 m² - 75 m²

€ 286,86

€ 14,34

76 m² - 100 m²

€ 401,60

€ 20,08

1. Er liggen kabels en leidingen in de grond die ik wil aankopen. Moet ik daar iets mee doen?

De kabels en leidingen moet u laten verleggen. De kosten daarvan zijn voor u. Het verleggen van kabels en leidingen is kostbaar.

2. Ik moet mijn grond ontruimen. Wat nu?

U krijgt een verzoek tot ontruiming wanneer u gemeentegrond gebruikt die niet van u is. In de brief staat binnen welke termijn u moet ontruimen. Als u de grond niet zelf ontruimt, doet de gemeente dat. De kosten zijn dan alsnog voor u.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.