Voor het eerst prehistorische sporen ontdekt in Hoorn!

23 april 2024

Tot voor kort werd aangenomen dat binnen de gemeentegrenzen van Hoorn geen prehistorische resten aanwezig waren. Archeologisch onderzoek van Archeologie West-Friesland bij de voormalige hockeyvelden aan de Zonnesteen (voorheen Nieuwe Steen) heeft dit beeld voorgoed veranderd. In de Bronstijd, ongeveer 2000 tot 800 voor Christus (v. Chr.), woonden er al mensen in Hoorn!

Detail van de hoefindrukken van runderen of wilde grote grazers.
Detail van de hoefindrukken van runderen of wilde grote grazers.

De vondsten wijzen erop dat Hoorn een veel oudere geschiedenis heeft dan voorheen werd gedacht. Deze ontdekking is een stap voorwaarts in het verder ontrafelen van de geschiedenis van Hoorn en Westfriesland.

Vondsten

  • De vondsten dateren uit de Vroege-Bronstijd (ongeveer 1900 v.Chr.) en tonen aan dat er al menselijke activiteit was in deze periode, met agrarische praktijken en mogelijk veehouderij.
  • Het onderzoek, uitgevoerd door Archeologie West-Friesland, onthulde hoefindrukken en koolstofdatering van houtskooldeeltjes, wat wijst op landbouw en veeteelt in het gebied.
  • De ontdekking biedt inzicht in het leven van vroege boerengemeenschappen in Westfriesland, waarbij landbouw, veeteelt en jacht een belangrijke rol speelden.
  • Deze vondsten openen nieuwe perspectieven op de vroege geschiedenis van Hoorn en ons begrip van de regio in de prehistorie.

Meer informatie

Lees het hele artikel op de website van Archeologie West-Friesland.