Mantelzorg

Mantelzorgers zorgen regelmatig en voor langere tijd voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of beperking. Mantelzorg is onbetaald en vaak iets dat mensen overkomt, het is geen vrijwilligerswerk. 

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is bijvoorbeeld:

  • begeleiding
  • toezicht en gezelschap
  • hulp bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie
  • persoonlijke verzorging, zoals douchen en aankleden

Dankzij een mantelzorger is er minder of geen thuiszorg nodig. De persoon die zorg nodig heeft, kan hierdoor thuis blijven wonen. Meer informatie over mantelzorg vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Informatie en advies voor mantelzorgers

Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Meer informatie van en voor mantelzorgers vindt u op de website van MantelzorgNL. Daarnaast geeft MantelzorgNL ook advies aan mantelzorgers.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorg is vaak zwaar en intensief. Als mantelzorger kunt u bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning om te voorkomen dat u overbelast raakt. Denk aan hulp en advies bij de verzorging, het organiseren van zorg, tijdelijk overdragen van zorg en voor uzelf zorgen.

  • Mee & de Wering: medewerkers gaan met u in gesprek over de zorg die u geeft en kijken naar mogelijkheden om de mantelzorg minder intensief te maken. Meer informatie op de website van Mee & de Wering
  • Website Kenniscentrum Mantelzorg Westfriesland: informatie over wetten en regels. Het kan u helpen bij dingen die geregeld moeten worden zoals financiën en het combineren van zorg en werk of school.
  • Clientondersteuning: Een cliëntondersteuner helpt u bij het vinden van de juiste hulp. Meer informatie op de pagina cliëntondersteuning.
  • Vrijwilligers: u kunt ook hulp vragen aan vrijwilligers.

Mantelzorg en werk combineren

Het combineren van werk en zorg is niet altijd makkelijk. Er zijn verschillende verlofregelingen waar u gebruik van kunt maken. Meer informatie hierover vindt op de website van de Rijksoverheid. U kunt de zorg ook tijdelijk of gedeeltelijk uitbesteden. Dit heet vervangende zorg of respijtzorg. Dat is bijvoorbeeld handig als u op vakantie gaat. Of nodig om overbelasting te voorkomen. Meer informatie op de pagina Respijtzorg.

Vergoedingen voor mantelzorgers

Mantelzorg is onbetaald. Maar er bestaan verschillende vergoedingen voor mantelzorgers. Ook kunt u sommige zorgkosten aftrekken van de belasting. Meer informatie hierover vindt u op de website van MantelzorgNL.

Mantelzorgwaardering

Inwoners van Hoorn die mantelzorg krijgen, kunnen een waardering ter waarde van € 100 aanvragen voor hun mantelzorger. Zij mogen kiezen uit verschillende cadeaus, bijvoorbeeld een uitje of cadeaubonnen. Ook mantelzorgers zelf kunnen dit aanvragen. Meer informatie op de pagina Mantelzorgwaardering.

Verzekering voor mantelzorgers

Gemeente Hoorn heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers. Mantelzorgers zijn hiermee automatisch verzekerd gedurende de tijd dat ze voor iemand zorgen. Meer informatie op de pagina Vrijwilligersverzekering.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.