Nadeelcompensatie onroerend goed
Uw onroerend goed kan in waarde dalen door een activiteit, bepaling in het Omgevingsplan of omgevingsvergunning. In dit soort situaties heeft u mogelijk recht op nadeelcompensatie. Dit staat in artikel 15.1, lid 1 van de Omgevingswet. Kijk voor meer informatie de Verordening nadeelcompensatie Gemeente Hoorn.
Wijziging planschade
De regelgeving rond planschade is sinds 1 januari gewijzigd. Zo valt planschade sinds de invoering van de Omgevingswet onder nadeelcompensatie.
Aanvragen
U kunt nadeelcompensatie aanvragen:
- vanaf het moment dat de activiteit plaatsvindt
- een nieuwe regeling uit het Omgevingsplan van toepassing is, of wanneer de omgevingsvergunning is verleend.
U kunt dit verzoek indienen tot 5 jaar nadat de activiteit is gestart dan wel de omgevingsvergunning is verleend. Voor het aanvragen heeft u DigiD nodig.
Overgangsregeling planschade
De oude regeling (planschade) kent een overgangsperiode. Voor schadeveroorzakende besluiten of handelingen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, geldt het oude recht. Bekijk de oude regelgeving op overheid.nl.
Een aanvraag voor nadeelcompensatie kost € 500. Als de gemeente nadeelcompensatie toekent, krijgt u dit bedrag terug. U krijgt geen geld terug als de gemeente uw aanvraag afwijst.
Schade die binnen het normale maatschappelijke risico valt, is voor rekening van de benadeelde. In de wet staat dat het eigen risico bij waardedaling van uw onroerend goed 4% van de waarde van dat onroerend goed is.
Wat is normaal maatschappelijk risico?
Hier is sprake van, als de benadeelde rekening had kunnen houden met de maatschappelijke ontwikkeling. Als een inwoner bijvoorbeeld een huis heeft gekocht naast een braakliggend terrein of een leegstaand kantoorgebouw of school, kan hij of zij op enig moment verwachten dat hier een ontwikkeling gaat plaatsvinden. Voor vergunningvrije activiteiten die onder algemeen maatschappelijk risico vallen, kan geen nadeelcompensatie worden aangevraagd. Voorbeelden hiervan zijn:
- onder voorwaarden een dakkapel in het achterdakvlak
- een dakraam, daklicht, lichtstraat of soortgelijke daglichtvoorziening
- een erfafscheiding
Kijk voor meer informatie op de website Informatiepunt leefomgeving.
De gemeente neemt uw aanvraag in behandeling. De gemeente bepaalt of zij zelf de aanvraag beoordeelt, of dat een onafhankelijke instantie om advies wordt gevraagd. U kunt reageren op het voorstel. Dat geldt ook voor mogelijk derde belanghebbenden (bijvoorbeeld de projectontwikkelaar). Het college van burgemeester en wethouders neemt uiteindelijk het besluit om wel of geen nadeelcompensatie toe te kennen.