Nadeelcompensatie/planschade
De regelgeving rond planschade is sinds 1 januari gewijzigd. Zo valt planschade sinds de invoering van de Omgevingswet onder nadeelcompensatie.
U kunt nadeelcompensatie aanvragen voor:
- waardedaling onroerend goed (uw woning/bedrijfspand is gedaald door een planologische maatregel).
- inkomstenderving (verminderde omzet door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden).
In de Verordening Nadeelcompensatie gemeente Hoorn vindt u meer informatie.
Overgangsperiode van regels
De oude regeling (planschade) kent een overgangsperiode. Omdat u planschade binnen 5 jaar na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan kunt aanvragen, kan deze termijn doorlopen tot na 01-01-24.
U kunt tot 5 jaar na een onherroepelijk genomen planologisch besluit onder de Wet ruimtelijke ordening/Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, nog een verzoek om tegemoetkoming van planschade indienen. Hiervoor gelden de oude regels. Dit betreft een overgangsregeling. Vraag tegemoetkoming van planschade aan via het formulier.
Voor besluiten genomen door middel van de Omgevingswet kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen.
Vindt u dat de waarde van uw woning/bedrijfspand is gedaald doordat een bepaalde activiteit is gestart? Bijvoorbeeld wanneer de bouw van een gebouw in uw direct omgeving is begonnen. U kunt dan nadeelcompensatie aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Nadeelcompensatie onroerend goed.
De omzet van uw bedrijf kan dalen doordat er in de omgeving van uw bedrijf activiteiten plaatsvinden. Denk aan wegwerkzaamheden. U kunt dan binnen 5 jaar nadat de schadeoorzaak bekend is nadeelcompensatie aanvragen. Onder de Omgevingswet blijft dit nadeelcompensatie heten. De voorwaarden veranderen niet. Kijk voor meer informatie op de pagina Nadeelcompensatie Inkomstenderving.
Een aanvraag voor nadeelcompensatie kost € 500.
Een aanvraag voor planschade kost € 300.
Als de gemeente nadeelcompensatie of planschade toekent, krijgt u dit bedrag terug. U krijgt geen geld terug als de gemeente uw aanvraag afwijst.