Tweede deel Hoornse stadsstrand opent 26 april 2024

8 april 2024

Op vrijdag 26 april gaat het tweede deel van het Hoornse stadsstrand open. Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers een ijsje halen bij een stand van de gemeente Hoorn en de Alliantie Markermeerdijken (zolang de voorraad strekt). Medewerkers van beide organisaties zijn die middag op het stadsstrand aanwezig om bezoekers uitleg te geven over het stadsstrand en vragen te beantwoorden.

Tweede deel Stadsstrand open

Na openstelling heeft Hoorn het grootste aan een meer gelegen stadsstrand van Nederland.

De meeste voorzieningen op het tweede deel van het stadsstrand zijn 26 april klaar voor gebruik. Net als het eerste deel stadsstrand biedt het uitgebreide recreatiemogelijkheden. Het tweede deel heeft een beachvolleybalveld, een voetbalveld, een uitkijkheuvel en 600 meter extra zandstrand. Verder komt er aan het einde van het stadsstrand een boten- en zwemsteiger. Deze is naar verwachting in juni 2024 klaar voor gebruik. Wethouder Arthur Helling: ’Fijn dat we voor de meivakantie ook het tweede deel stadsstrand open kunnen stellen. We hopen op mooi weer, zodat veel inwoners en andere bezoekers kunnen genieten van dit prachtige recreatiegebied.’

Toegang stadsstrand

De verkeersbrug die het tweede deel van het stadsstrand direct verbindt met de Westfriese Omringdijk is naar verwachting in april 2025 klaar. Dit geldt ook voor de wandelbrug halverwege het stadsstrand. Totdat de bruggen klaar zijn, bereiken bezoekers het stadsstrand via de toegang vlak bij de schouwburg. Sinds de opening van het eerste deel van het strand is de toegang naast de schouwburg al in gebruik voor fietsers en voetgangers. Vanaf 26 april 2024 kan men de auto parkeren in de parkeerellips op het stadsstrand direct naast de toegang. Ook kan men parkeren in de parkeergarage van de schouwburg of op omliggende parkeerterreinen. De gemeente monitort het parkeergebruik. Wanneer nodig worden op drukke dagen meer parkeerplaatsen op het eerste deel van het stadsstrand opengesteld.

Kom op de fiets

Tijdens het eerste strandseizoen kwamen de meeste bezoekers op de fiets. Langs het fietspad over het gehele strand zijn een groot aantal fietsparkeerplekken. Fietsers en voetgangers kunnen via de fiets- en wandelpaden het gehele stadsstrand bereiken.

Voorzieningen recreatiegebied stadsstrand Hoorn

Het stadsstrand is een groot recreatiegebied waar je onder andere kunt wandelen, fietsen, zonnen, zwemmen, spelen en sporten. Het is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. Het eerste deel biedt een groot speelschip, een fitness/calisthenicspark, speeltoestellen, parkeervoorzieningen en toiletten. Ook legt de gemeente dit seizoen op het strand een verhard pad aan waarop mindervaliden dicht bij het water kunnen komen. In het midden van het strand bij de uitkijkheuvel staat een foodtruck. Het tweede deel biedt onder andere een beachvolleybalveld, een voetbalveld, speeltoestellen, 600 meter extra zandstrand en vanaf juni 2024 een zwemsteiger en een botensteiger. In dit deel van het strand komt ook een strandpaviljoen. Zodra het ontwerp aan de vergunningsvoorwaarden voldoet, worden de vergunningen verleend en kan de bouw starten. Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer het strandpaviljoen klaar is. Grenzend aan het tweede deel stadsstrand ligt een losloopgebied voor honden met opruimplicht. Hier mogen honden het water in. In september 2024 wordt het gebied ingezaaid en tijdelijk afgesloten. Zodra het gras sterk genoeg is, gaat het gebied permanent open.

Dijk Hoorn waterveilig

Het stadsstrand is aangelegd op de oeverdijk, een nieuwe zandige dijk die nodig is als dijkversterking. De Alliantie Markermeerdijken startte oktober 2019 met het opspuiten van het zand en in maart 2024 was de oeverdijk klaar. Deze nieuwe dijk voor de kust van Hoorn is nu officieel waterveilig, en het beheer is overgedragen aan het hoogheemraadschap. Hiermee zijn de inwoners van Hoorn samen met de 1,2 miljoen mensen in het Noord-Hollandse achterland weer verzekerd van droge voeten voor de komende 50 jaar.

Kijk voor meer informatie over het stadsstrand op https://strand.hoorn.nl