Opvang vluchtelingen in Hoorn
Mensen vluchten uit hun land van herkomst. Dit doen zij vanwege oorlog, conflict, geweld of vervolging in hun thuisland. Zij zoeken daarom een veilige plek in Nederland. De groep vluchtelingen bestaat uit ontheemden uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen. Gemeenten hebben een wettelijke taak om statushouders te huisvesten. Dit zijn mensen die in Nederland mogen blijven.
Diverse soorten opvang
We werken met diverse soorten opvanglocaties. Bijvoorbeeld de opvanglocaties voor de ontheemden uit Oekraïne, of onze doorstroomlocatie. Hier krijgen statushouders tijdelijk een plek in onze gemeente krijgen, voordat we ze definitief een woning kunnen aanbieden. Daarnaast hebben we ook kleinschalige opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (Amv-ers)amv'ers met een verblijfsvergunning. Zo pakken we ons deel op van de landelijke taak. Dat doen we samen met andere organisaties, vrijwilligers en inwoners.
Spreidingswet
Vanuit de Spreidingswet heeft de gemeente Hoorn de taak om 399 opvangplekken te realiseren voor asielzoekers, waarvan 34 voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De afgelopen maanden hebben we gezocht naar geschikte locaties. Meer informatie hierover op de pagina Asielopvang in de gemeente Hoorn.
Meer dan wonen
Naast het bieden van opvang, helpen we de ontheemden uit Oekraïne en statushouders met allerlei zaken. Het gaat om dingen die voor elk mens belangrijk zijn. Het gaat om meer dan alleen wonen. Denk aan hulp bij het krijgen van onderwijs en de juiste zorg. Maar ook aan ondersteuning bij de financiën, of het vinden van werk. Dat pakken we samen op met maatschappelijke organisaties en vrijwilligers.
Het opvangen van vluchtelingen is een wettelijke taak. Voor statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) doen we dat al jaren. De afgelopen jaren is dit aantal toegenomen, waardoor we voor statushouders ook tijdelijke huisvesting hebben geregeld. We noemen dat een doorstroomlocatie. In onze gemeentelijke opvanglocaties zorgen we ook voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Iedere regio in Nederland heeft de taak om voor een bepaald aantal opvangplekken voor deze ontheemden te zorgen.
Een vluchteling
Een vluchteling is een niet Nederlander die om verschillende redenen gevlucht is uit zijn of haar land van herkomst. En ook niet veilig terug kan keren. Daarbinnen vallen de volgende groepen:
Asielzoeker
Een asielzoeker is iemand die een aanvraag heeft gedaan om in Nederland te mogen blijven.
Ontheemden uit Oekraïne
Oekraïense ontheemden zijn vluchtelingen uit Oekraïne. Zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij hoeven geen asiel aan te vragen en mogen zonder asielprocedure langere tijd in Nederland wonen en werken. Op dit moment verblijven er zo’n 300 mensen uit Oekraïne in Hoorn. Zij verblijven in de twee opvanglocaties van de gemeente, bij particulieren en sommigen hebben zelf een woning geregeld.
Statushouders
Een asielzoeker die een vergunning krijgt om in Nederland te blijven, noemen we een statushouder. Iedere gemeente krijgt jaarlijks een aantal statushouders toegewezen. Dit aantal is de afgelopen periode toegenomen doordat er door oorlog en ellende elders in de wereld meer vluchtelingen naar Nederland komen.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om statushouders een woning aan te bieden. Gemeenten krijgen ieder halfjaar te horen hoeveel statushouders zij moeten huisvesten. Dit is de taakstelling. De woningcorporaties wijzen een passende woning toe. Zo kunnen statushouders hun leven in Nederland verder opbouwen. Wij helpen ze om daar hun weg in te vinden en zij zijn verplicht om in te burgeren. Als zij het inburgeringstraject goed hebben afgerond, kunnen statushouders de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Dat is naturalisatie. Zij krijgen dan ook een Nederlands paspoort en mogen in Nederland blijven.
AMV’er
Een amv'er is een Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling. Dit zijn kinderen en jongeren die zonder ouders gevlucht zijn uit hun eigen land wegens oorlog, vervolging of geweld. Zij zijn om verschillende redenen zonder ouders aangekomen in Nederland en hebben daarom speciale begeleiding en opvang nodig. Amv'ers kunnen in afwachting zijn van een verblijfsvergunning of al een verblijfsvergunning hebben.
Een asielzoeker vraagt asiel aan door de (persoonlijke) situatie in zijn eigen land. Een asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning als hij of zij bang moet zijn voor oorlog, doodstraf of executie, marteling of een andere onmenselijke of vernederende behandeling in het land van herkomst.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) neemt deze beslissing. Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt deze mensen op. Het COA begeleidt hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten.
We bereiden ons op dit moment voor op de zogenoemde Spreidingswet. Zolang de wet van kracht blijft, vervolgen wij de voorbereidingen. Zodra de opdracht vanuit het Rijk verandert, of als er andere relevante ontwikkelingen of informatie zijn, spelen wij daarop in.
Het gaat hier om een noodsituatie. Er ligt een grote druk op alle Nederlandse gemeenten om snel te zorgen voor opvanglocaties. De gemeente kiest bewust voor tijdelijke locaties. Dit doen we ook bij de opvanglocaties voor ontheemden uit Oekraïne. Zo kan het bouwen van nieuwe woningen doorgaan voor mensen die een woning zoeken in onze gemeente.
Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) biedt deze opvang. Zij begeleiden hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten. De belangrijkste taken van het COA zijn:
- Onderdak bieden aan asielzoekers.
- Hen begeleiden naar een toekomst in Nederland of daarbuiten.
- Opvanglocaties verwerven en beheren.
- De veiligheid en leefbaarheid in de opvanglocaties handhaven.
- Asielzoekers voorzien van noodzakelijke middelen.
Meer informatie is te vinden op www.coa.nl. Bekijk ook de pagina 'Wat is waar over asielopvang'. Deze pagina bevat 9 vragen over veelbesproken onderwerpen over asielopvang.
Tijdelijke gemeentelijke opvang
Als er niet genoeg plek is in de asielzoekerscentra (azc’s) vangt het COA asielzoekers tijdelijk op in de tijdelijke gemeentelijke opvang (voorheen crisisnoodopvang). Zoals in Westfriesland eerder is gebeurd in Enkhuizen, Avenhorn en Wervershoof. Dit is opvang voor kortere termijn (crisis), waar het COA verantwoordelijk voor is.
Noodopvang
Noodopvang is een sobere voorziening voor een korte periode. Noodopvang zijn tijdelijke opvanglocaties van het COA met vaak een lager kwaliteits- en voorzieningenniveau. Dit zijn bijvoorbeeld evenementenhallen, leegstaande kantoren, recreatiewoningen, schepen of tijdelijke paviljoens. In de noodopvanglocaties kan niet dezelfde opvang geboden worden als in de reguliere asielzoekerscentra. Bewoners hebben vaak minder privacy, geen gelegenheid om zelf te koken en minder zinvolle dagbesteding. Daarom is het streven dat bewoners zo kort mogelijk op deze locaties verblijven.