Vervoersvoorziening aanvragen

Een vervoersvoorziening kan u helpen langer zelfstandig te blijven wonen. U kunt dit aanvragen als u zich door ziekte, beperking of ouderdom niet meer goed kunt verplaatsen. U bent bijvoorbeeld niet meer in staat om te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken.

Vervoersvoorzieningen die de gemeente vergoed

Voorzieningen die door de gemeente worden vergoed vanuit de Wmo zijn:

  • een rolstoel
  • een scootmobiel
  • een pas voor de Regiotaxi West-Friesland. Heeft u vervoer nodig voor 25 kilometer of verder? Dan kunt u met een pas voor de Regiotaxi een pas aanvragen bij Valys. Dit kan via de website van Valys of via 0900 9630.

Vervoersvoorzieningen die niet worden vergoed 

Een aantal vervoersvoorzieningen worden niet door de gemeente vergoed. Dit zijn:

  • ritten verder dan 25 km om uw eigen woning
  • een elektrische fiets
  • een fiets met lage instap
  • rollator

Aanvragen 

Wilt u een rolstoel, een pas voor de Regiotaxi West-Friesland of een scootmobiel aanvragen? Dan moet u zich aanmelden bij 1.Hoorn. Lukt dit niet? Neem dan telefonisch contact op via 0229 25 22 00. 

  • U woont in de gemeente Hoorn.
  • U kunt door ziekte, beperking of ouderdom niet meer fietsen of het openbaar vervoer gebruiken.
  • U kunt geen hulp krijgen van huisgenoten, familie, vrienden buren of vrijwilligers.
  • De gemeente kijkt ook naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld of een uitleenartikel van de Omringwinkel iets voor u is. Daarmee kunt u een hulpmiddel op afroep reserveren.
  • U heeft geen auto of de mogelijkheid hier structureel gebruik van te kunnen maken.
  • Regiotaxi is niet bedoeld voor het maken van medische ritten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de fysio.  

Voor een vervoersvoorziening, zoals bijvoorbeeld een scootmobiel, betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw inkomen. U kunt uw maximale eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK.

Regiotaxi

Voor de regiotaxi betaalt u per rit een reizigersbijdrage aan de taxichauffeur. U kunt ook per incasso betalen. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het aantal zones dat u reist. Meer informatie vindt u op de website van Regiotaxi West-Friesland.

Andere voorzieningen

U betaalt een eigen bijdrage als u 18 jaar of ouder bent. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. De eigen bijdrage betaalt u aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Meer informatie vindt u op de website van het CAK.

Heeft u of uw kind langdurig een rolstoel nodig? Vraag dan eerst goed advies om te bepalen welk soort rolstoel het best is. Neem hiervoor contact op met uw huisarts, een revalidatieadviescentrum, een ergotherapeut, de adviseur van een thuiszorgwinkel of de leveranciers van hulpmiddelen. 

Een vervoersvoorziening krijgt u in natura. Dat betekent dat de gemeente regelt dat u de voorziening krijgt.

Als uw scootmobiel geleverd is door het Hulpmiddelen Centrum (HMC), kunt u contact opnemen met het HMC via 0511 460 660. Als uw scootmobiel is geleverd door Welzorg, dan kunt u contact opnemen via 0900 0400 097 of via het contactformulier. Weet u niet meer zeker wie de leverancier van uw scootmobiel is? Kijk dan op uw scootmobiel. Daar staat aangegeven wie de leverancier is.

U krijgt de pas thuisgestuurd.

Een verhuizing moet u melden bij de gemeente. De gemeente geeft uw nieuwe adres door aan het taxibedrijf. Houd er rekening mee dat dit ongeveer een week kan duren. Als u naar een andere gemeente verhuist, moet u daar een regiotaxipas aanvragen. Uw pas van Hoorn vervalt dan.

Reizen buiten Westfriesland is mogelijk met Valys. Meer informatie vindt u op de website van Valys.

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het doel van de Wmo is dat iedereen zo lang mogelijk meedoet aan de maatschappij.

Als u een rolstoel korter dan 6 maanden nodig heeft kunt u terecht bij thuiszorgwinkel Omring aan de Nieuwe Steen in Hoorn. U kunt daar hulpmiddelen huren. Meer informatie vindt u op de website Omringwinkel. De kosten worden vaak via de zorgverzekering vergoed. Dit geldt niet als u de rolstoel leent om een dagje weg te gaan.

Neem contact op met de gemeente via 0229-252200. U ontvangt dan een nieuwe pas. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.