Sport- en cultuurstrippenkaart

De gratis sport- en cultuurstrippenkaart is er voor inwoners van de gemeente Hoorn met een laag inkomen. Met deze kaart kunt u het lidmaatschap van een sportvereniging of de entree van een culturele activiteit betalen. De strippen zijn niet inwisselbaar voor geld. Elk gezinslid mag een eigen kaart aanvragen. Er zijn verschillende kaarten voor kinderen tot 18 jaar en volwassenen.   

Inkomensgrenzen voor de strippenkaart

Om in aanmerking te komen voor de strippenkaart gelden de volgende grenzen. Dit zijn netto bedragen inclusief vakantiegeld:

 • Alleenstaanden: inkomen € 1.294,44 en totaal vermogen is maximaal € 6.295  
 • Alleenstaande ouders: inkomen € 1.294,44 en totaal vermogen is maximaal € 12.590
 • Echtparen/samenwonenden: € 1.849,20 en totaal vermogen is maximaal € 12.590

Inwoners met een hoger inkomen die in een schuldsaneringstraject zitten, mogen ook gebruik maken van de strippenkaart.

Waar kan ik de kaart gebruiken?

Op de pagina Sport- en cultuurstrippenkaart, overzicht organisaties  staan alle verenigingen en organisaties waar u de strippen kunt gebruiken.

Hoe werkt de strippenkaart?

Als u een strippenkaart aanvraagt, ontvangt u een brief. Dat is de beschikking. U neemt deze brief/beschikking, de strippenkaart en een geldig legitimatiebewijs mee naar de aanbieder waar u wil sporten.

Hoe kan ik de kaart aanvragen?

De strippenkaart valt onder de bijzondere bijstand. U vraagt deze dan ook aan via het contactformulier van de bijzondere bijstand.

Aanvragen strippenkaart

Doet uw organisatie mee met de Sport- en cultuurstrippenkaart? Dan kunnen inwoners met een laag inkomen aan activiteiten van uw organisatie of instelling deelnemen. Inwoners gebruiken de strippenkaart als betaalmiddel.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn organisatie het geld ontvangt?

U kunt de ingeleverde strippen declareren bij de gemeente. U ontvangt het declaratieformulier, zodra u bent aangesloten.

Wat voor soort strippen zijn er?

Er zijn strippen voor volwassenen, voor kinderen en voor senioren. Elke categorie strippen heeft een eigen kleur die elk jaar wisselt. U wordt aan het begin van elk kalenderjaar geïnformeerd over de wijziging van de kleuren. De strippen worden uitgegeven in twee verschillende waardes: € 2,50 en € 5,00.

Hoe werkt het?

Om te kunnen betalen met strippen, heeft de gebruiker een brief/beschikking van de gemeente nodig en een geldig legitimatiebewijs. Zonder beschikking is betalen met strippen niet mogelijk.

Meer informatie en aanmelden

Heeft u meer vragen? Of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op via het contactformulier.

 • loon uit werk (inclusief vakantiegeld) 
 • uitkeringen (zoals WAO, Wajong, WW, AOW, Anw)
 • alimentatie
 • winst uit een eigen bedrijf
 • bezittingen (zoals huis, auto, sieraden, geld)
 • saldo bankrekeningen
 • levensverzekeringen
 • schulden

Ja, als u recht heeft op een strippenkaart, krijgt u een kaart voor ieder inwonend gezinslid. Kinderen van 0 tot en met 17 jaar krijgen een kaart. Als uw kind 18 jaar of ouder is kan het zelf een strippenkaart aanvragen.

Elk jaar verstrekt de gemeente nieuwe strippenkaarten die geldig zijn voor 1 kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december).

Nee dat kan niet. U kunt ook niet met de strippenkaart van uw kind betalen voor uw eigen activiteiten.

Dit duurt maximaal 8 weken nadat de gemeente uw aanvraag heeft ontvangen.

Nee, hier gelden andere grenzen voor. Neem contact op met de gemeente hiervoor.

Ja dat mag.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.