Week tegen Racisme

Van 25 tot en met 29 maart is het de Week tegen Racisme. In deze week zijn er allerlei activiteiten in Hoorn, waarbij het bestrijden van racisme centraal staat. Racisme is een maatschappelijk probleem dat onze gezamenlijke inspanningen vereist om een mooie en gelijkwaardige samenleving te bereiken.

Evenementen

Om racisme tegen te gaan, moeten we dit bespreekbaar maken. Met de Week tegen Racisme 2024 hopen we deze gesprekken te bevorderen en bewustwording te vergroten.  

Maandag 25 maart

Lezing: Racisme, laten wij het erover hebben. 
Datum: maandag 25 maart om 19.30 uur
Locatie: Wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1, 1628 LZ, Hoorn 
Wat: Een laagdrempelig gesprek over (institutioneel) racisme, discriminatie, privileges en uitsluiting. Hoe voeren we de lastige gesprekken en hoe werken we middels verbinding aan een gelijkwaardige samenleving? Op deze avond neemt Sarita Bajnath u mee om de kennis en bewustwording over racisme te vergroten.

Dinsdag 26 maart

Lezing: Ons gezamenlijke slavernijverleden. Hoe nu verder? 
Datum: dinsdag 26 maart om 19.30 uur 
Locatie: Wijkcentrum de Zaagtand, Sint Eloystraat 106, 1624 VW, Hoorn.  
Wat: Een avond waarin het koloniaal- en slavernijverleden van Hoorn centraal staat. Wat betekent het herdenkingsjaar slavernijverleden en waarom is het zo belangrijk om het hier over te hebben? Hoe gaan we lokaal verder na de landelijke excuses van de Koning en minister-president? Mitchell Esajas geeft een lezing en deelt zijn kennis.

Woensdag 27 maart

Training Straatrecht: Wat te doen als je in contact komt met de politie? 
Datum: woensdag 27 maart om 19.30 uur 
Locatie: Wijkcentrum de Zaagtand, Sint Eloystraat 106, 1624 VW, Hoorn.  
Wat: Praktijkvoorbeelden van ‘etnisch profileren’, polariserende uitspraken van politici en andere actualiteiten creëren een gevoel van ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Het doel van Straatrecht is om de relatie tussen burgers en de politie te verbeteren en daarmee spanningen op straat tegen te gaan. De training vindt plaats onder deskundige begeleiding van Jair Schalkwijk.

Donderdag 28 maart

Een eerlijk gesprek: Hoe werken racisme en discriminatie door in de praktijk? 
Datum: donderdag 28 maart om 19.30 uur 
Locatie: De Huiskamer, Betsy Perk 1-5, 1628 PE, Hoorn. 
Wat: Dagelijks is er in Nederland nog sprake van racisme, discriminatie en uitsluiting. We zien het onder andere terug in het onderwijs, de arbeidsmarkt, de woningmarkt, sport en verschillende overheidsinstanties. Deze avond staat in het teken van een verdiepend gesprek over de doorwerkingen van (institutioneel) racisme en discriminatie en wordt begeleid door Glenn Helberg.

Vrijdag 29 maart

Documentaire vertoning: Shadowgame met Q&A 
Datum: vrijdag 29 maart om 19.30 uur
Locatie: Wijkcentrum de Grote Waal, Grote Beer 3, 1622 ES, Hoorn. 
Wat: Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Regisseur Els van Driel volgde in de Shadow Game een aantal van deze jongeren op hun tocht door Europa. Een deel van het materiaal hebben de jongens zelf op hun telefoon gefilmd met gevaar voor hun eigen leven. Tijdens de Q&A zal Els verdieping geven over het proces, de vooroordelen en veelgestelde vragen toelichten.

Aanmelden

Aanmelden voor deze gratis activiteiten kan via het aanmeldformulier. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk en goed te bereiken met het openbaar vervoer. De Week tegen Racisme is een samenwerking tussen Stichting We Promise, Gemeente Hoorn en Stichting Netwerk.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.