Bedrijventerreinen en bedrijfsgrond

Hoorn heeft de volgende bedrijventerreinen: Hoorn-80, Westfrisia, De Oude Veiling, Zevenhuis, Lageweg e.o, Gildenweg, De Schelphoek.

Bedrijven en bedrijfsgrond

Op dit moment is er geen bedrijfsgrond meer te koop in Hoorn. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Zevenhuis fase 2. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Zevenhuis. Kijk online of er bedrijfspanden in Hoorn te koop of te huur zijn. Dit kan bijvoorbeeld op funda.nl of de website Bedrijfspand.com.

Bedrijvenloket West-Friesland

Het Bedrijvenloket Westfriesland kan u helpen bij vragen over huisvesting en financiering. Ook kunt u er terecht voor vragen over het opstarten of uitbreiden van uw bedrijf. Meer informatie vindt u op de website van Bedrijvenloket Westfriesland.

Bekijk het omgevingsplan in het omgevingsloket om te zien wat wel en niet mag op de beoogde locatie. Ga ook na welke vergunningen u nodig heeft. U kunt ook contact opnemen met de accountmanager van de gemeente. 

Catering

Het vestigen van een cateringbedrijf op bedrijventerreinen is in principe niet toegestaan. Soms kan de gemeente toch toestemming geven. De gemeente kijkt dan of het mogelijk is om van het omgevingsplan af te wijken. U moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • u vestigt het cateringbedrijf op De Oude Veiling, Hoorn80, Westfrisia, Schelphoek of Gildenweg.
 • u toont aan dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor medewerkers en voor klanten die voedsel komen afhalen.
 • de oppervlakte van de wachtruimte om de maaltijden op te halen is niet groter dan 10m2. 
 • consumptie ter plaatse is niet mogelijk.

Voor het afwijken van een omgevingsplan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kost € 400. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Wat behoort er tot catering?

 • het bereiden van voedsel (voor bijvoorbeeld bedrijven, evenementen of feesten).
 • het bezorgen en/of afhalen van bestelde bereide maaltijden, inclusief drinken.
 • een combinatie van bovenstaande.
 • verkoop van het bereide voedsel via een loket direct aan de straat is ook mogelijk.

Wonen op een bedrijventerrein is in het algemeen niet toegestaan. De redenen hiervoor zijn:

 • bedrijventerreinen zijn bedoeld en ingericht voor bedrijven. Dit omdat bedrijven zich niet overal kunnen vestigen. Zo kan een bedrijf hinder opleveren voor bijvoorbeeld omwonenden;
 • bedrijven kunnen worden gehinderd in hun bedrijfsvoering door de aanwezigheid van woningen op bedrijventerreinen. Bewoners kunnen last ondervinden van de bedrijven, bijvoorbeeld door geur en geluid.

Waarom wordt er op sommige bedrijventerreinen wel gewoond?

Op het moment dat daar woningen kwamen, waren er nog andere regels. Onder de huidige regels zou dit niet meer mogen.

Hoe zit het met bedrijfswoningen?

Een bedrijfswoning is een woning die noodzakelijk is voor de uitoefening van een bedrijf. Tegenwoordig is dit niet meer noodzakelijk. Zo zijn bedrijventerreinen goed bereikbaar vanuit woonwijken en toezicht is aanwezig in de vorm van camera’s en/of beveiliging. Alleen als er sprake is van een bedrijf met levende dieren (zoals  een boerderij) kan een bedrijfswoning nog worden toegestaan.

Uitzondering kantoorvilla's Nieuwe Steen

Op de bedrijventerreinen Westfrisia, De Oude Veiling, Hoorn80 en Zevenhuis mag u niet wonen. In de kantoorvilla’s aan de Nieuwe Steen mag dat wel onder de volgende voorwaarden:

 • de kantoor- of maatschappelijke functie op de begane grond blijft behouden. Hiermee wordt een uniek woon- en werkmilieu gecreëerd.
 • er mogen maximaal twee woningen per gebouw komen, zodat de huidige parkeerbalans in evenwicht blijft.
 • er is een omgevingsvergunning afgegeven.
Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.