Gladheidsbestrijding en strooiroutes

De gemeente strooit uit voorzorg, bij sneeuw en ijzel. De gemeente houdt met sensoren en speciale weersvoorspellingen het weer nauwlettend in de gaten. 

Waar strooit en schuift de gemeente?

  • Op hoofdwegen, hoofdfietsroutes, busroutes en routes die voor de hulpdiensten van belang zijn.
  • In straten die op meer dan 400 meter van een strooiroute liggen.
  • Op grotere parkeerterreinen bij winkelcentra en het NS-station. 
  • Op de toegangswegen naar alle scholen.
  • Op de routes naar zorginstellingen. 

Overzicht strooiroutes

De belangrijkste verkeerswegen en fietsroutes worden altijd als eerst gestrooid. Waar er bij gladheid gestrooid wordt, ziet u op de kaart met strooiroutes. Een strooironde neemt al snel drie uur in beslag. 

Gladheid melden

Gladheid melden

Het verwijderen van de fietspaaltjes gebeurt in oktober. Op het moment dat het vriest, is het niet mogelijk om de paaltjes te verwijderen. Ook speelt tijd een rol. Als paaltjes tijdens het strooien verwijderd moeten worden, duurt dit te lang. Daarnaast is veiligheid belangrijk. Als het donker en glad is, kan het voor de chauffeur van de strooiwagen gevaarlijk zijn om veelvuldig uit te stappen. 

Strooizout werkt alleen op wegen die veel worden bereden. Daarom is het niet effectief om overal te strooien. De gemeente kan ook niet overal komen. Zo kunnen de strooiwagens van de gemeente niet op de trottoirs rijden.

U kunt de stoep voor uw huis zelf met zout strooien. Zout is algemeen te koop bij supermarkten of bouwmarkten. 

Ja.

Door deze paaltjes weg te halen kunnen de fietsroutes beter gestrooid worden. De paaltjes worden eind oktober weggehaald en eind april weer teruggezet.

Bij sneeuwval is het beter eerst te vegen en te schuiven en daarna eventueel te strooien. Schuif sneeuw niet naar putdeksels en straatkolken.

Wees zuinig met zout als u wilt strooien. 15 gram per m2 is voldoende om gladde stoepen begaanbaar te maken. Te veel zout is niet goed voor de wortels van bomen en planten. Veeg de natte drab richting de goot, zodat dit niet op een later tijdstip opnieuw kan bevriezen.

Nee, strooizout is verkrijgbaar bij supermarkten en tuincentra.

Meldingen over gladde situaties op strooiroutes worden direct doorgegeven aan de strooiploeg.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.