Gladheidsbestrijding

De gemeente strooit bij sneeuw en ijzel. De gemeente strooit ook uit voorzorg, voordat gladheid ontstaat. U kunt gladheid melden via een melding openbare ruimte

Overzicht strooiroutes

De belangrijkste verkeerswegen en fietsroutes worden altijd als eerst gestrooid. De strooiroutes vindt u op de speciale kaart van de stad.

Vraag en antwoord

De gemeente strooit:

  • Op hoofdwegen, hoofdfietsroutes, busroutes en routes die voor de hulpdiensten van belang zijn.
  • In straten die op meer dan 400 meter van een strooiroute liggen.
  • Op grotere parkeerterreinen bij winkelcentra en het NS-station. 
  • Op de toegangswegen naar alle scholen.

Als de gladheid lang duurt, worden extra mensen ingezet op de voetpaden rond trein- en busstations, bushaltes, winkelcentra en de toegangswegen rond verzorgingscentra.

Nee, want de Schellinkhouterdijk is in beheer en onderhoud bij het Hoogheemraadschap. De gemeente strooit het fietspad dat onder de dijk loopt en de opritten naar boven.

Strooizout werkt alleen op wegen die veel worden bereden. Daarom is het niet effectief om overal te strooien.

Door deze paaltjes weg te halen kunnen de fietsroutes beter gestrooid worden. De paaltjes worden eind oktober weggehaald en eind april weer teruggezet.

Bij sneeuwval is het beter eerst te vegen en te schuiven en daarna eventueel te strooien. Schuif sneeuw niet naar putdeksels en straatkolken.

Wees zuinig met zout als u wilt strooien. 15 gram per m2 is voldoende om gladde stoepen begaanbaar te maken. Te veel zout is niet goed voor de wortels van bomen en planten. Veeg de natte drab richting de goot, zodat dit niet op een later tijdstip opnieuw kan bevriezen.

Nee, strooizout is verkrijgbaar bij supermarkten en tuincentra.

Meldingen over gladde situaties op strooiroutes worden direct doorgegeven aan de strooiploeg.

Dit kan voorkomen als het zout nog niet is ingereden. Voor de juiste werking van het zout moet er dus eerst verkeer over de gestrooide weg rijden.