Commissie spreekt over afvalscheiding binnenstad en actieplan voor de fiets

22 februari 2024

Op dinsdag 27 februari vergadert de raadcommissie. De commissie bespreekt plannen voor betere afvalscheiding, meer fietsgebruik en een burgerinitiatief over het Julianapark.

De raadzaal in het stadhuis in Hoorn

Afvalscheiding binnenstad

De inzameling van verschillende soorten afval in de binnenstad en bij hoogbouw moet worden aangepast. Volgens nieuwe regelgeving moet ieder huishouden groente-, fruit-, en tuinafval gescheiden kunnen weggooien. Ook moeten gemeentes bepalen hoe PBD-afval (plastic, blik en drinkverpakkingen) wordt gescheiden. Het voorstel van het college wordt besproken in de commissie.

Actieplan Fiets

Het aantal inwoners van de gemeente stijgt naar verwachting met minstens 10% tot 2035. Dit betekent dat meer mensen zich gaan verplaatsen en dat het drukker wordt op de weg. De gemeente speelt in op deze groei met Actieplan Fiets. Hierin staan maatregelen om het voor inwoners zo aantrekkelijk mogelijk te maken om de fiets te pakken. De commissie bespreekt de voorwaarden van dit plan.

Burgerinitiatief Julianapark

Een burgerinitiatief is een voorstel dat aan de gemeente wordt overhandigd door inwoners. In mei 2023 werd het burgerinitiatief Groene Toekomst Julianapark ingediend. Over de inhoud van dit initiatief wilde de gemeenteraad een meningvormende bespreking houden. De bespreking vindt nu plaats in deze commissievergadering.

Eerste vergadering HOE?!

Dit is de eerste vergadering waaraan de fractie Hoorn Open en Eerlijk?! deelneemt. Arnica Gortzak en Lisa Klinkenberg hebben de PvdA Hoorn verlaten en een lokale partij opgericht. PvdA Hoorn heeft nu één zetel in de gemeenteraad. Arnold Wegner is de nieuwe fractievoorzitter en wordt bijgestaan door twee commissieleden.

Volg de commissievergadering live of online

Om 19.00 uur begint de commissievergadering in de raadzaal van het stadhuis. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream van de commissievergadering staan op de website van de gemeenteraad.