Lang verwachte bankjes terug op de Roode Steen

1 maart 2024

In 2020 zijn er bankjes op de Roode Steen verwijderd om ruimte te geven aan grotere terrassen. De bankjes werden gemist door bezoekers van het plein en zijn nu weer teruggeplaatst.

Wethouder Arthur Helling en raadslid Arnica Gortzak tillen een spiksplinternieuw bankje op de Roode Steen op zijn plaats.

In het coronajaar 2020 kregen horecaondernemers meer ruimte voor hun terrassen. Er moest immers afstand worden gehouden en op deze manier konden klanten op meer tafels en stoelen plaats nemen. Op de Roode Steen stonden betonnen publieke bankjes die in 2020 zijn verwijderd om ruimte te geven aan die terrassen. Nieuwe bankjes is alweer enige jaren geleden samen met verlichting aanbesteed. Het heeft iets langer geduurd dan de bedoeling was, maar sinds deze week zijn er weer bankjes op de Roode Steen.

‘De bankjes op de Roode Steen werden al een tijdje gemist door passanten. Het heeft ook wel langer geduurd dan wij voor ogen hadden, maar gelukkig kunnen mensen vanaf volgende week weer plaats nemen op publieke bankjes op een van de mooiste historische pleinen van ons land’, aldus wethouder Arthur Helling.

Ruimte voor bankjes en terras

In 2023 is besloten om de tijdelijke grote coronaterrassen permanent te maken. Het voldeed aan een behoefte van de ondernemers en bezoekers. De plek van de lichtmasten en de bankjes is eerder bepaald en zouden ook al eerder worden geplaatst. De lichtmasten zijn in 2022 geplaatst en de bankjes helaas veel later. In de tussentijd werden ze erg gemist. Ook door raadsleden, in het bijzonder Arnica Gortzak heeft zich erg ingezet voor de terugkomst van publieke bankjes. ‘Wij zijn ontzettend blij dat er na jaren weer openbare bankjes staan op de Roode Steen: de huiskamer van onze stad. Hoe mooi dat mensen nu, zonder verplichte consumptie, kunnen genieten op het plein van een eigen hapje en drankje. De zorgen die ondernemers hebben begrijpen wij, maar wij vinden dat je als gastvrije stad niet zonder openbare bankjes kunt’, is dan ook Gortzaks reactie.

Indeling terrassen

De grotere terrassen en de bankjes vragen om een andere indeling van de terrasruimte. In de huidige vaststelling van de terrassen heeft dit elkaar helaas gekruist. Het is niet de bedoeling dat de bankjes op een terras staan. Dat is als bezoeker van een terras niet prettig, maar om op een publiek bankje te gaan zitten tussen terrasbezoekers is ook niet fijn. Er is genoeg ruimte op de Roode Steen voor een goede oplossing voor alle partijen en daar gaan we ook aan werken. Daarnaast zijn we bezig met een voorstel voor het afsluiten en verbeteren van de Roode Steen, venstertijden voor bevoorrading en het aanpassen van het straatwerk. Dat geeft meer mogelijkheden voor de terrassen en zorgt voor een nog prettiger verblijf op een van de mooiste historische pleinen van ons land.