Raad bespreekt voorstel standbeeld J.P. Coen en onderhoud schoolgebouwen

2 februari 2024

Op dinsdag 6 februari spreekt de gemeenteraad vanaf 20.00 uur over een initiatiefvoorstel van Hart van Hoorn. De fractie stelt voor dat de gemeenteraad stemt over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen. Daarnaast stemt de raad over het voorstel tot het verbeteren van schoolgebouwen.

De raadzaal van de gemeente Hoorn

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

Raadsfractie Hart van Hoorn komt met een initiatiefvoorstel om de gemeenteraad te laten stemmen over het wel of niet weghalen van het standbeeld van J.P. Coen. Coen was een Hoornse handelaar die een topfunctie had bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de zeventiende eeuw. Om de wereldmarkt voor nootmuskaat in handen te krijgen, vermoordde hij een groot deel van de lokale bevolking van de Banda-eilanden (onderdeel van de huidige Molukken). Om zijn wandaden is zijn naam en standbeeld omstreden.

Sinds 1893 staat het standbeeld van Coen op de Roode Steen in de binnenstad van Hoorn. Hart van Hoorn stelt voor dat de gemeenteraad bepaalt wat er met het beeld moet gebeuren: laten staan in huidige vorm of weghalen van de Roode Steen.

Bijgesteld plan voor onderhoud schoolgebouwen

Schoolgebouwen in Hoorn zijn aan onderhoud toe. Hiervoor stelden de gemeente en schoolbesturen in 2020 een zogezegd Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen (IHP) op. Dit plan is nu herzien, onder andere vanwege gestegen kosten. De raad stemt over de nieuwe voorwaarden en het bijgestelde kostenplaatje.

En verder: wegenonderhoud en gemeenschappelijke regelingen

Om de verkeersveiligheid te bevorderen en de kwaliteit van wegen te garanderen, wordt extra budget gevraagd. De raad bepaalt of dit geld beschikbaar wordt gesteld.

De zeven Westfriese gemeentes werken samen om bepaalde maatschappelijke belangen behartigen. Deze soort samenwerking heet een gemeenschappelijke regeling. Hiervoor zijn organisaties opgericht. Voorbeelden van dit soort organisaties zijn de Veiligheidsregio (brandweer en ambulancezorg) en WerkSaam. De raad moet de plannen en bijbehorende kosten voor 2025 van deze organisaties goedkeuren.

Volg de raad

De raadsvergadering van 6 februari start om 20.00 uur en vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vindt u op de website van de gemeenteraad.