Raad spreekt over binnenstad, meer fietsgebruik en bomenfonds

8 maart 2024

Op dinsdag 12 maart 2024 spreekt de gemeenteraad vanaf 20.00 uur over afvalscheiding en het aantrekkelijker maken van de binnenstad. Ook wordt er gesproken over het stimuleren van inwoners om vaker de fiets te pakken en het bomenfonds.

Ontwikkelingen binnenstad

De inzameling van verschillende soorten afval in de binnenstad en bij hoogbouw moet worden aangepast. Volgens nieuwe regelgeving moet ieder huishouden namelijk groente-, fruit- en tuinafval gescheiden kunnen weggooien. Ook moeten gemeentes bepalen hoe PBD-afval (plastic, blik en drinkverpakkingen) wordt gescheiden. Het college doet een voorstel en de raad bepaalt of zij hiermee akkoord gaat.

Aan de raad wordt ook gevraagd om in 2024 verder te gaan met de marketingstrategie om de binnenstad te maken tot ‘de huiskamer’ van Hoorn. Het college stelt onder andere voor om dit jaar een nieuwe website met evenementenkalender te ontwikkelen en om de toeristische voetgangersbewegwijzering te vernieuwen.

Actieplan Fiets

Het aantal inwoners van de gemeente stijgt naar verwachting met minstens 10% tot 2035. Dit betekent dat het drukker wordt op de weg. De gemeente speelt in op deze groei met Actieplan Fiets. Hierin staan maatregelen die het voor inwoners aantrekkelijker maakt om de fiets te pakken. De raad bepaalt of er ingestemd kan worden met de voorwaarden van dit plan.

Bomenfonds

Door een bomenfonds wordt het behoud en de groei van bomen in de gemeente gestimuleerd. Het college stelt nieuwe voorwaarden aan dit fonds. Zo moeten projectontwikkelaars een financiële vergoeding geven en wordt het compensatiebedrag voor een boom verhoogd van €500 naar €1.250. Het doel is onder andere om groen dat wordt weggehaald, voor bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten, terug te laten komen op een andere plek. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorgestelde voorwaarden voor dit bomenfonds.

Eerste raadsvergadering HOE?! en nieuw commissielid VVD

Dit is de eerste raadsvergadering waaraan de nieuwe fractie Hoorn Open en Eerlijk?! deelneemt. Arnica Gortzak en Lisa Klinkenberg hebben in februari besloten om de PvdA te verlaten en een lokale partij op te richten. Met de komst van deze nieuwe partij telt de gemeenteraad twaalf raadsfracties.

De VVD draagt Liz Delcour voor als nieuw commissielid. Delcour is een bekende in de Hoornse politiek. Deze raadsperiode was zij commissielid voor Sociaal Hoorn. Eind 2023 maakte ze bekend Sociaal Hoorn te verlaten en zich aan te sluiten bij de VVD.

Volg de raad

De raadsvergadering van 12 maart 2024 start om 20.00 uur en vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream staat op de website van de gemeenteraad.