Raad stemt in met afvalplan, fietsplan en bomenfonds

13 maart 2024

Het nieuwe plan voor het scheiden en verzamelen van afval in de binnenstad is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Dit gebeurde tijdens de gemeenteraad van 12 maart. Ook zijn alle raadsfracties akkoord gegaan met het plan om inwoners aan het fietsen te krijgen en met de voorwaarden voor een bomenfonds.

Door nieuwe regelgeving moet de gemeente op een andere manier afval verzamelen. Zo moet ieder huishouden groente-, fruit-, en tuinafval gescheiden kunnen weggooien. Daarnaast moeten gemeentes bepalen hoe PBD-afval (plastic, blik en drinkverpakkingen) wordt gescheiden. Het college heeft onder andere voorgesteld om ondergrondse containers te plaatsen om verschillende soorten vuil te verzamelen. 

Marketing

De raad heeft ook groen licht gegeven aan de ambtelijke organisatie om in 2024 verder te gaan met de marketingstrategie. Deze strategie moet de stad aantrekkelijker maken voor bezoekers. Het college wil dit jaar nog een website met evenementenkalender ontwikkelen en de toeristische voetgangersbewegwijzering vernieuwen in de binnenstad.

Actieplan Fiets

Met ‘Actieplan Fiets’ wil de gemeente het voor inwoners aantrekkelijker maken om vaker de fiets te pakken. De raad heeft unaniem ingestemd met dit voorstel. In het voorstel vindt nog wel een aanpassing plaats. Zo wordt een onderzoek naar een nieuwe fietsverbinding aan de oostzijde van de Zwaagmergouw uit het Actieplan Fiets gehaald. Dit op basis van een unaniem aangenomen amendement, die werd ingediend door Fractie Tonnaer en GroenLinks. 

In gesprek met scholen

Een motie van D66 kon ook rekenen op een ruime meerderheid. Met deze motie heeft de wethouder het verzoek gekregen om in gesprekken met middelbare scholen aandacht te schenken aan fietsveiligheid.

Instellen van bomenfonds

De raad heeft unaniem ingestemd met de voorwaarden voor een bomenfonds. Met het geld in dit fonds wordt het aantal bomen in de gemeente behouden en aangevuld.

Deelname Nationale Zaaidag 2025 

Door een unaniem aangenomen motie van Hart van Hoorn, is het college opgeroepen om actief deel te nemen aan de Nationale Zaaidag in 2025. Andere fracties gaven aan ook graag hun steentje bij te willen dragen. Door het planten van zaadjes groeien er bloemen en meer bloemen betekent meer bijen.

Raadsvergadering gemist?

Bekijk deze terug via de website van de gemeenteraad.