Bekijk de online Afval Talkshow

Wordt afval onbetaalbaar? En hoe voorkomen we dat? Daarover gaat de gemeente Hoorn, samen met een aantal experts, in gesprek tijdens de Afval Talkshow. Bekijk de afvaltalkshow nu terug!

Bertine Müller: Talkshow host

Bertine Müller is dagvoorzitter, gespreksleider, presentator /spreekstalmeester van evenementen en bijeenkomsten en gaat graag het gesprek aan met mensen.
Zij stelt persoonlijke en verdiepende vragen en is oprecht geïnteresseerd. Maatschappelijke thema's en echte gesprekken gaat zij graag aan.

Dick Bennis: Wethouder Portefeuillehouder voor het afvalbeleid

De wethouder gaat in op de noodzaak voor Hoorn om tot nieuw afvalbeleid te komen. Want de overheid gaat restafval meer belasten en dat raakt ons ons in de portemonnee. Het is dus ook in ieders belang om het aantal kilo’s restafval per inwoner te verlagen.

Samuel Stollman: Extern adviseur gemeenten afval en grondstoffen

Hij is onder andere werkzaam in het landelijke VANG-programma (van Afval naar Grondstof) en voor verschillende gemeenten in Nederland. Samuel zal het landelijk beleid voor huishoudelijk afval toelichten en de resultaten in Hoorn vergelijken met andere soortgelijke gemeenten in Nederland.

Michiel Westerhoff: Afvalregisseur gemeente Hoorn en verantwoordelijk voor ambtelijk advies en regievoering over gemeentelijk afvalbeleid

Michiel ligt toe welke besluiten de gemeenteraad van Hoorn 12 maart unaniem heeft genomen ten aanzien van de inzamelingen in de binnenstad en de hoogbouw. Verder legt hij uit hoe het nieuwe gemeentelijk grondstoffenplan voor geheel Hoorn tot stand zal komen de komende maanden.

Marieke Brieffies: Adviseur Duurzaamheid HVC

Marieke legt uit welke rol HVC ziet in het verminderen van afval in de gemeente Hoorn en waarom het afvalbedrijf dat tot zijn missie rekent. Marieke erkent daarbij het belang van participatie omwille van draagvlak. Marieke adviseert de gemeente Hoorn over het verminderen van afval en het stimuleren van meer hergebruik. Zij kijkt samen met de gemeente wat de mogelijkheden zijn om het de inwoner makkelijker te maken. Ook licht zij toe welke rol HVC heeft in het verminderen van de grote afvalberg.  

Nancy Verkooijen: Participatieadviseur

Als participatie expert helpt zij overheden, projectenontwikkelaars en inwoners bij het organiseren van relevante, maatschappelijke gesprekken. Nancy vertelt hoe u, als inwoner van de gemeente Hoorn kunt meepraten en -denken bij de totstandkoming van het nieuwe afvalbeleid.

Na de Talkshow volgt een enquête voor alle inwoners. Met de resultaten van de enquêtes en de beleidsambities van gemeente Hoorn wordt in kleine groepen gewerkt aan tenminste drie adviezen voor het beleid. Hoe realiseren we minder afval in Hoorn. Hoe verminderen we de totale hoeveelheid afval met preventie en hergebruik maatregelen en verminderen we restafval door beter te scheiden. We bespreken de gevolgen voor milieu, service en kosten en wegen hoe die in balans gebracht kunnen worden voor groepen bewoners. De werksessies, ook wel werkateliers, zijn op: 

  • 13 mei in Wijkcentrum de Zaagtand, van 14.30 tot uiterlijk 17.00 uur.
  • 13 mei in Wijkcentrum de Grote Waal, van 19.30 tot 22.00.
  • 27 mei in Wijkcentrum de Kersenboogerd 15.00 tot 18.30 uur. 
  • 27 mei in MFA de Kreek van 19.30 tot 22.00 uur.

Aanmelden werksessie  

Programma werksessie

Het programma duurt ongeveer 2,5 uur. 

  • Start bijeenkomst (20 min). Een korte toelichting op het onderwerp (grondstoffenplan), een korte samenvatting van de resultaten van de enquête, het doel van de bijeenkomst, de werkwijze en wat we met de opbrengst gaan doen. Mogelijk volgt een korte quiz.
  • Werken in groepen (90 min)
    • kennismakingsrondje.
    • gezamenlijk doorlezen van de vragen
    • iedere deelnemer gaat individueel aan de slag
    • de deelnemers gaan met elkaar in gesprek
    • komen tot een top 3 van antwoorden op iedere vraag
  • Gezamenlijke terugkoppeling (25 min). Iedere groep presenteert zijn uitdaging & oplossing/idee.
  • Gezamenlijke afsluiting (5 min)

Er wordt ook een pauze gehouden. 

De komende weken tot jaren verandert er veel op het gebied van afval. Kijk op de pagina afvalbeleidsplan voor meer informatie over het plaatsen van ondergrondse containers en GFT-cocons en over de ontwikkeling van het nieuwe afvalbeleidsplan en de participatie die daarbij hoort.  

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.