Grafbedekking

Voor het plaatsen van een gedenkteken (grafsteen, afsluitplaat) op een graf, heeft u een vergunning van de gemeente nodig. Ook voor een gedenkteken op een urnenkelder of een urnennis heeft u een vergunning nodig. Als u het gedenkteken laat maken door een bedrijf (zoals een steenhouwer), dan vraagt die meestal voor u de vergunning aan. U kunt de vergunning ook zelf aanvragen. De vergunning is gratis.

Vergunning aanvragen

U kunt uw aanvraag per brief naar de gemeente sturen of door te mailen naar begraafplaats@hoorn.nl. De brief of e-mail moet gericht zijn aan Stadsbeheer. U krijgt de vergunning ongeveer 2 of 3 weken later opgestuurd. Bij de aanvraag stuurt u een werktekening van het ontwerp mee. Daarop staat:

  • een boven-, voor- en zijaanzicht, met de afmetingen van het ontwerp
  • de tekst van het opschrift
  • het materiaal waarvan het gedenkteken wordt gemaakt

U krijgt pas een vergunning voor het plaatsen van een gedenksteen, als u de kosten voor de begrafenis en het graf heeft betaald.

Afmetingen

Voor gedenktekens bestaan voorgeschreven afmetingen.

Deze afmetingen gelden voor begraafplaats Zuiderveld, begraafplaats Berkhouterweg en begraafplaats Zwaag.

 

lengte

breedte

hoogte

dikte

algemeen graf max 50 cm max 55 cm max 20 cm max 20 cm
staande steen max 190 cm max 80 cm max 120 vrij
(2 x grafbreedte)     (max 160 cm)  
liggende steen² max 130 cm max 60 cm   8-10 cm
urnengraf 60 cm 60 cm   8 cm
urnennis opmeten¹ opmeten¹   2 cm

¹ Het is verstandig om de nis op te meten voor het maken van een passende afsluitplaat, want niet elke nis is even groot. Oudste rechte muur ongeveer 49,5 cm x 48,5 cm, nieuwe rechte muur ongeveer 47 cm x 47 cm en kromme muur ongeveer 39 cm x 37 cm.
² Op begraafplaats Berkhouterweg is een apart vak, speciaal voor gedenktekens in de vorm van een liggende steen of zerk.

De afmetingen op begraafplaats Keern kunnen afwijken, omdat vroeger de graven kleiner waren. Voor de juiste grafafmeting op deze begraafplaats kunt u contact opnemen met Stadsbeheer.

Overige voorwaarden

Voor gedenktekens gelden verder de volgende voorwaarden:

  • Het gedenkteken moet gemaakt zijn van een duurzaam materiaal. Bijvoorbeeld natuursteen, glas, keramiek, verduurzaamd hout of metaal.
  • Losse materialen zoals grind of kiezels mag u alleen leggen op een verharde ondergrond op het graf en binnen opstaande banden. Buiten het graf of om het graf mag dit niet.
  • Op het gedenkteken mag geen firmanaam of andere reclame staan. 
  • Staande elementen moet u plaatsen op een funderingsplaat. Het is niet toegestaan om een monument te onderheien.

De planten op algemene graven en urnengraven mogen niet hoger worden dan 30 cm. De planten op particuliere graven mogen 120 cm hoog zijn. De planten mogen niet over de randen van het graf groeien. Daarmee voorkomt u overlast bij andere graven.

Dat mag van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur. U kunt hiervoor van tevoren een afspraak maken met de begraafplaatsbeheerder. Als er op hetzelfde moment een begrafenis is, mag u geen gedenkteken (laten) plaatsen. Plaatsen op zaterdag mag alleen als u van tevoren een afspraak heeft gemaakt met de beheerder. De afspraak kunt u op werkdagen maken.

Nee. Als u een gedenkteken plaatst, moet u de vergunning al hebben gekregen.

De nabestaanden zelf onderhouden alle spullen die op een graf staan. De gemeente vult alleen verzakte graven aan met zand en zet verzakte gedenktekens weer recht.

De gemeente raadt het af om losse spullen op het graf te plaatsen, zoals windlichten of beeldjes. Dat is vanwege mogelijke diefstal of beschadiging. Het mag wel, maar het is op eigen risico.

Nee. Het is niet toegestaan om een gedenkteken te onderheien. Het gedenkteken moet geplaatst worden op een voetplaat.

Bij voorkeur doet de steenhouwer dat. Als de gemeente de steen van het graf moet halen, zijn daar kosten aan verbonden.

Nee, planten mag u zonder vergunning op het graf zetten.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.