Stankoverlast
Op deze pagina leest u wat u kunt doen bij stankoverlast.
Een rioollucht in huis
Op iedere afvoer hoort een sifon- of zwanenhalsverbinding aanwezig te zijn. Dankzij deze aansluiting blijft er altijd een laagje water in de buis staan. Dit voorkomt dat er rioollucht vanuit de riolering het huis binnengaat.
Oplossing
Het kan voorkomen dat een sifon droog staat. Bijvullen met water helpt, maar bij een slechte beluchting wordt het sifon snel weer leeg gezogen. Het helpt dan meestal om een beluchter vlak ná het sifon te plaatsen.
Rioollucht op straat
Bij droog weer kan een put droog komen te staan. Ontstaat er daardoor stank? Gooi dan twee emmers water in de put om dit te verhelpen. Is de stank na twee dagen niet verdwenen? Maak dan een melding bij de gemeente via Fixi. De gemeente gaat dan opzoek naar een oplossing.
Hoe kan stankoverlast rond het riool ontstaan?
Heeft u een eigen woning?
- Controleer of alle stankafsluiters (sifons, zwanenhalzen) gevuld zijn met water en controleer of alle afvoeren goed werken.
- Controleer de standleiding en ontluchter op het dak. Deze standleiding voor beluchting en ontluchting op het dak moet vrij zijn. Soms wordt ook een regenwaterafvoer als ontluchter gebruikt. Komt de rioollucht uit de regenwaterafvoer? Voorzie deze dan van een stankafsluiter.
- Controleer de kruipruimte als u die heeft. Ziet u een lekkage of breuk in de leiding of staat er vuilwater in de kruipruimte? Dan moet de kruipruimte leeggezogen worden en de breuk moet worden hersteld.
- Controleer of de binnenriolering onlangs is aangepast en of leidingen verkeerd op elkaar zijn aangesloten.
- Heeft u van alles geprobeerd en gecontroleerd, maar heeft u nog steeds stank in uw woning? Dan kunt u een rookdetectie laten uitvoeren door een ontstoppingsbedrijf of loodgieter. Zij blazen witte rook in de leidingen om te kijken waar er een open verbinding is.
Heeft u een huurwoning?
Huurders van woningen van Intermaris bellen: 088 252 0100. Andere huurders bellen naar hun eigen verhuurder/VVE.
Stankoverlast bij regen
Ervaart u vooral stankoverlast bij hevige regen en wind? Dan is uw huis waarschijnlijk aangesloten op een gemengd rioolstelsel. Het afvalwater en regenwater wordt dan afgevoerd via dezelfde rioleringsbuis. Dat is bijvoorbeeld zo in de binnenstad, een gedeelte van de Grote Waal, oud Blokker en oud Zwaag.
Afbeelding: Stichting Rioned
Wat kan ik doen?
Mogelijk werkt de ontluchter op het dak of de beluchting van een regenpijp van uw woning niet goed. Controleer daarom de ontluchter op het dak. Het kan voorkomen dat deze dicht zit met bijvoorbeeld bladeren of vogelnestjes.
Heeft u last van de rook die uit een houtkachel komt van de buren? Ga dan eerst met elkaar in gesprek. U kunt ook contact opnemen met een buurtbemiddelaar. Kijk voor handige stooktips op de pagina Gebruik van houtkachels. Komt u er samen met de buren toch niet uit? Maak dan een melding bij de gemeente.
Heeft u last van stankoverlast van een bedrijf? Geef dit door aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN).
Stankoverlast van afval
Overlast van afvalzakken kunt u doorgeven aan de de gemeente.
Stankoverlast van water in sloot of meer
Op de website van het Hoogheemraadschap kunt u een melding maken over stankoverlast van water.