Vervangende zorg (respijtzorg)
Geeft u mantelzorg aan uw kind, partner, ouder of aan iemand anders? Dan kunt u misschien vervangende zorg - respijtzorg - regelen. Dan neemt iemand anders de zorg een tijdje van u over.
Waarvoor is vervangende zorg bedoeld?
Vervangende zorg regelen is belangrijk om overbelasting te voorkomen. Het kan ook handig zijn als u als mantelzorger op vakantie gaat. Het overnemen van de zorg door iemand anders kan dus tijdelijk zijn maar ook structureel. Dan heeft u bijvoorbeeld op een vaste dag in de week geen zorgtaken. Degene voor wie u zorgt, gaat dan bijvoorbeeld naar een dagopvang.
Welke soorten vervangende zorg zijn er?
- opvang buitenshuis, zoals dagopvang of logeeropvang
- vaste of tijdelijke hulp en zorg thuis, van een beroepskracht of vrijwilliger
Wilt u vervangende zorg regelen?
Vraag hulp uit uw eigen omgeving of uit de omgeving van degene voor wie u zorgt. Bijvoorbeeld familieleden of de buren. Begin klein; als iemand de boodschappen doet, scheelt dat al. Meer informatie vindt u op de pagina Zelf ondersteuning vinden en de website Handen in huis.
Aanvragen van respijtzorg
Wilt u voor korte of langere periode vervangende zorg regelen? Waar u de vervangende zorg kunt aanvragen, hangt af van de zorg waar het om gaat. Tijdelijke professionele verpleging en verzorging thuis wordt geregeld via de huisarts of de wijkverpleging.
Als de zorg door beroepskrachten buitenshuis wordt overgenomen heb je een indicatie nodig. Dit kunt u aanvragen via 1.Hoorn. Meer informatie vindt u op de pagina Zo werkt 1.Hoorn.
Informatie en advies voor mantelzorgers
Kijk voor meer informatie op www.mantelzorg.nl.