Energietoeslag

Vanaf mei 2022 keert de gemeente een energietoeslag uit van € 800 aan huishoudens met een laag inkomen. 

Inwoners die geen aanvraag hoeven te doen

Inwoners met een laag inkomen die bekend zijn bij de gemeente krijgen de toeslag automatisch op hun rekening gestort. Dit zijn inwoners: 

 • met een bijstandsuitkering
 • in de schuldhulpverlening
 • met inkomensondersteuning. Hieronder valt:  
  • Bijzondere Bijstand
  • Individuele Inkomenstoeslag
  • Individuele studietoeslag
  • Het Meedoen budget

De energietoeslag wordt uiterlijk in juli 2022 op de rekening van het huishouden gestort. 

Wie moet er wel een aanvraag doen?

Inwoners die niet bekend zijn bij de gemeente maar wel een laag inkomen hebben, kunnen een aanvraag doen. In onderstaande gevallen is er sprake van een laag inkomen.

 • Een laag inkomen voor alleenstaanden is maximaal € 1.310,05 per maand 
 • Een laag inkomen voor gehuwden/samenwonenden is maximaal € 1.871,50 per maand
 • Een laag inkomen voor een alleenstaande pensioengerechtigde is maximaal € 1.455,67 per maand
 • Een laag inkomen voor voor een pensioengerechtigd echtpaar is maximaal € 1.971,05 per maand

Aanvragen

U vraagt de toeslag aan via het aanvraagformulier (pdf, 686 kb). Stuur het ingevulde formulier op naar gemeente@hoorn.nl of per post naar Postbus 603, 1620 AR Hoorn. Bekijk goed welke gegevens u extra moet meesturen. U kunt het aanvraagformulier ook ophalen bij de infobalie in het stadhuis. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Hulp nodig?

Komt u er niet uit? U kunt ons bellen op 0229 25 22 00. U kunt ook tijdens één van onze inloopspreekuren langskomen voor hulp bij het invullen. 

Geen vermogenscheck

Ieder huishouden dat rond moet komen met een laag inkomen, komt in aanmerking voor de energietoeslag, het eventuele vermogen speelt geen rol. Als er meerdere mensen met een laag inkomen samenwonen, wordt de energietoeslag eenmalig gegeven. 

Uitzondering voor dak- en thuislozen

Dak- en thuislozen of personen in een instelling, worden uitgesloten van het recht op een energietoeslag, omdat zij geen energielasten hebben. 

Maatwerk

Inwoners die met deze € 800 onvoldoende in staat zijn hun energierekening te betalen, kunnen via 1.Hoorn hulp vragen. Kijk voor alle informatie op de pagina hulp bij rondkomen  of neem meteen contact op. 

Geld reserveren

De energieprijzen zijn dit jaar enorm gestegen, meestal is dat pas zichtbaar aan het einde van het jaar. U kunt er voor kiezen om uw maandelijkse lasten nu te verhogen, zodat er geen verrassingen zullen zijn bij de eindafrekening. Anders adviseren wij u het geld te bewaren voor de eindafrekening. Uiteraard kunt u altijd nog uw thermostaat een graadje lager zetten. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. De energietoeslag geldt in het jaar 2022 en moet in dit jaar worden aangevraagd.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.